Lars Young Vik er født i 2001 og er førstegangs seniorutøver i langrenn. Allerede i år har drømmen hans om OL-deltagelse gått i oppfyllelse. Foto: Finn Marsland Foto: Finn Marsland

Dro til Australia for å få OL-plass

Oslogutten Lars Young Vik stiller til start i Beijing-OL ikledd de australske fargene.
Torsdag, 10 februar, 2022 - 22:40

Zhangjiakou, Kina: Australia stiller med fullt langrennslag på herresiden i årets vinter-OL. I dag (fredag) stilte oslogutten Lars Young Vik til start på 15 kilometer klassisk med det australske flagget på brystet. 


Lars og en av lagkameratene på plass i Beijing, klare for vinter-OL. Foto: Finn Marsland

– Jeg føler meg ekstremt heldig, sier Vik. Han har hatt dobbelt statsborgerskap siden han var liten, og er delvis oppvokst i Australia. Mesteparten av skitreningen og skolearbeidet er riktignok gjort i Norge. 

Young Vik endte på en 76 plass i rennet. Den australske olymiske nettsiden omtalte resultatene under overskriften “Tought day for Aussie quartet in cross country”. 

Best i Australia

– Jeg har konkurrert for Australia de siste tre årene, og i høst fikk jeg tilbudet om å prøve å kvalifisere meg til OL, forklarer Vik. 

Utvelgelsen ble gjort på bakgrunn av resultatene i kontinental- og verdenscup. Der ble han beste australske mann flere ganger, og nordmannen kvalifiserte seg etter hvert til OL.

Han understreker imidlertid at det OL om fire år passer ham bedre. Det er hard konkurranse, og 21-åringen endte på en 55. plass på tirsdagens sprint. 

Ingen planer om å gå for Norge

Lars Young Vik ser på det som en stor fordel å kunne gå skirenn for Australia. Der får han fokusert på de viktige mesterskapene og samlet erfaringer. 

– Jeg får en veldig ro i at jeg får gått av alt av U23-VM og muligheten til å gå World cup og senior-VM og alt det, for å forbrede meg og utvikle meg som en skiløper, sier han.

Etter teamsprinten den 17.februar, skal han tilbake til Norge for å gå U23-VM i Norge. Men også da i de australske fargene. 


Australia fikk sende fire mannlige utøvere til OL. Hvor mange kvoteplasser hvert land få er det den olympiske komité (IOC) som bestemmer. Foto: Finn Marsland

– Jeg har bestemt meg for at jeg kommer til å gå for Australia uansett hvor god jeg blir. Ja det er et større støtteapparat og mer penger i Norge, men jeg føler at jeg har fått et godt lag her.  Jeg føler meg hjemme i laget og ønsker å utvikle meg mest mulig personlig og bli så god som jeg kan bli. Det tror jeg at jeg har gode muligheter for i det Australske laget også, forteller Young Vik. 

Ikke helt alene om valget

Flere norske har forsøkt å komme med på ol-laget til Australia i år. Ellen Søhol Lie er en av dem. Men resultatene holdt akuratt ikke. 

- Jeg skulle gjerne vært der, men samtidlig så ser det ikke ut som det værste OL-et å gå glipp av, sier hun til Journalen. 

Kommer i andre rekke

I Beijing-OL har Australia så langt kapret ett gull i kulekjøring og en bronse i slopestyle. I tillegg har de to gutter i finalen i halfpipe. En av dem er Scotty James, som har vunnet prestisjefulle x-games flere ganger. 

Det er nok de øvelsene de fleste australiere intresserer seg mest for, innrømmer Vik. 

– Vi kommer litt i andre rekke, kan du si, smiler han. 

Startskuddet for 15 kilometer klassisk går klokken 08:00 norsk tid fredag.

Skryter av treningsopplegget

Selv om Lars Young Vik trives på det australske laget, trener han mest hjemme i Norge sammen med jevnaldrene. Han er en av mange unge skiløpere på Fossum elite. Et ungt, nyoppstartet lag som på et drøyt år har levert gode prestasjoner.

– Jeg tror det er best å trene i Norge med tanke på utviklingen min. Det er egentlig et veldig godt opplegg i Norge, sier han. 

 Hovedtrener Ånund Lid Byggland er imponert over utøveren sin. 

– Jeg tenker det er en unik mulighet til å oppleve det alle andre drømmer om å oppleve, helt rått å få den muligheten, sier Byggland.

Han legger riktignok ikke skjul på at nåløyet er betydelig større i Australia enn i skinasjonen Norge.

– Ja, det er lettere men samtidlig så har han prestert det han måtte for å komme med i OL, forklarer Byggland. 

– Tror du flere av de norske utøverene på samme alder som Lars kunne kvalifisert seg til OL i Australia?

– Ja, kanskje. Det er mange i 2001-kullet har gjort det bra, det er en sterk årgang, forteller Byggland. 

Emneord: