To menn møter stengte dører ved Deichman Bjørvika, onsdag 9. februar. Foto: Cecilie Välinen

Ett døgn uten Deichman

Bokstavelig talt et bokbad, men uten forfatter og publikum. Deichman Bjørvika måtte holde stengt på grunn av vannskader i fire etasjer. Våte bøker og stengte dører møtte studenter, jobbsøkere og lesehester som måtte finne seg et annet sted den dagen.
Torsdag, 10 februar, 2022 - 15:53

– Å nei! Er det stengt? 

– Ja, en brannalarm utløste sprinkleranlegget.

Et kjærestepar må gå skuffet videre. Onsdag formiddag var fortvilelsen stor utenfor Deichman bibliotek i Bjørvika.


En led-skjem er det eneste som viser at Deichman bibliotek er stengt. Flere går forvirret forbi uten å se det. Foto: Cecilie Välinen

En student skulle lese pensum, et kjærestepar skulle fordype seg i hver sin roman, en pensjonist skulle låne en helt ny bok i dag, to turister hadde blitt anbefalt å ta turen hit, og foreldre og barn hadde forventninger om en dag full av eventyr. Onsdag 9. februar måtte de alle skrive om planen for dagen, da Deichman Bjørvika holdt dørene stengt. 

Tirsdag kveld kom meldingen om at sprinkleranlegget i biblioteket hadde blitt utløst. Ifølge NRK sprutet tusen liter vann ut over fire etasjer i det høyteknologiske, nye bygget. 

Viktig for hele Oslo


Kommunikasjonsdirektøren ved Deichman Bjørvika, Jørn Johansen, er overveldet av publikums interesse og hjelpsomhet. Foto: June Baltzersen 

Kommunikasjonsdirektør Jørn Johansen forteller at både privatpersoner, organisasjoner og bedrifter tok kontakt med biblioteket i løpet av onsdagen:

– Kan vi hjelpe?

– Vi synes dette er trist.

– Dette er et viktig sted.

– Dette har varmet oss veldig. Det er gledelig at oslofolk er så glade i dette biblioteket, som tross alt bare er ett og et halvt år gammelt. De tar godt vare på det, og det håper vi de fortsetter med, sier Johansen. 

Deichman Bjørvika åpnet 18. juni 2020 og er Oslos hovedbibliotek. Åpningen skulle ha vært 28. mars, men ble utsatt på grunn av pandemien. 

Til tross for at det første året  var preget av nedstegning og pandemi, hadde biblioteket 1,2 millioner besøkende i løpet av sitt første år. Til sammenligning hadde det tidligere hovedbiblioteket på Hammersborg 340.000 besøkende i 2019.  

Stengte dører

En mann skulle bare ta en kjapp tur innom for å levere boken han har lånt. Når han ikke kommer seg inn sukker han høyt mens han strekker den ene hånden med boken i opp i været i frustrasjon. 

En annen i blå boblejakke kommer bort og gjør han oppmerksom på led-skjermen i vinduet. Mannen er rask i bevegelsene og lett på tå. De snur begge ryggen til det ruvende bygget, og fortsetter onsdagen med tunge skritt i hver sin retning.

– Vi skulle øve til prøve!


Maria og Majid måtte snu og finne seg et annet sted å studere i dag. Foto: Cecilie Välinen

Majid Arim skal ha prøve i naturfag og Maria Semina er med for å hjelpe henne med å øve. Jentene går i 1. og 2. klasse på Kuben og Holtet videregående skole. De pleier å sette seg på biblioteket, fordi de føler de konsentrerer seg bedre. 

– Det er skikkelig koselig her, og det er rolig, sier Semina.

– Og hvis man er hjemme så blir man mer sånn… man får lyst til å gjøre andre ting, sier Arim. Semina ler bekreftende. 


Det ble bomtur til biblioteket i dag for Sunniva Larsen. Foto: Cecilie Välinen

Sunniva Larsen skulle hente en bok på Deichman, men har ikke fått med seg at bibiloteket er stengt.

Å nei!, utbryter hun når hun skjønner at det er stengt. 

Hun forteller at hun pleier å være innom biblioteket 2 – 3 ganger i måneden for å låne seg en god bok å lese. Denne gang skulle hun hente en pensumbok i engelsk som hun trenger for å ta privatisteksamen.


Daniel Fjell er veldig glad i biblioteket i hjertet av Oslo. Foto: Cecilie Välinen

Daniel Fjell tok turen fra Grorud.

– Jeg var veldig nysgjerrig på hvordan det hadde gått. Jeg hadde lyst å komme hit ned å se hvordan omfanget var.

Fjell er innom biblioteket i gjennomsnitt 2 ganger i uka, og låner stadig nye bøker og musikk. Han liker å sette seg ned i de fine lokalene, og lese eller studere.

– Jeg var redd for at vannet skulle ødelegge bøkene og de viktige gjenstandene som blir lånt ut til publikum.

Brukte sosiale medier for å oppdatere 

Deichman Bjørvika delte selv løpende informasjon om situasjonen på sin Instagram-konto @deichmanbjorvika. Her kunne man se bilder og videoer fra opptørkingen og høre om hele prosessen. Her la de også ut gladmeldingen om at biblioteket ville gjenåpne i dag, torsdag. 

Da Deichman Bjørvika ønsker alle velkommen tilbake igjen, strekker sperrebåndene seg mellom bokhyller og viser tydelig hvor det hadde vært vått. En lav during fra viftene ligger som et varmt håndkle over ryggen på bøkene i hyllene.

Studenter med nesa godt planta i boka, turister med store øyne, barn som knapt klarer å sitte stille og rolig småprat mellom bokhyllene er endelig tilbake igjen. Det har vært et langt døgn uten biblioteket, og heldigvis er de 107 bøkene som ble skadet enkle å erstatte, ifølge kommunikasjonsdirektør Johansen.

(Bildene i denne bildekarusellen er delt med tillatelse fra Deichman Bjørvika)