Utenfor Stortinget samlet politikere, interesseorganisasjoner og privatpersoner seg for å demonstrere. Foto: Sigbjørn Lægdene Stenvaag

Flere hundre krever politisk kontroll over strømmen

Tirsdag runget det fra Eidsvoll plass: – Støre må høre, 35 øre!
Tirsdag, 15 februar, 2022 - 22:05

Det er travelt utenfor Oslo Sentralstasjon. Folk og sykler farer i alle veier. Det kunne sett ut som et vanlig tirsdagsrush, men det er det ikke. LOs røde faner vaier nemlig høyt på Jernbanetorget, og en eim av fakler ligger i lufta.

Flere hundre mennesker samler seg rundt tigeren, og spede rop høres fra folkemengden.

Akkurat denne tirsdagen arrangerte nemlig LO og Industriaksjonen fakkeltog for politisk kontroll over krafta i flere byer. Blant kravene demonstrasjonen stiller til regjeringen, finner vi utmelding av ACER og EUs energiunion, forutsigbare kraftpriser til industri og landbruk, og stans i krafteksport når vannmagasinene har lite vann.


Fakkeltoget gikk fra Jernbanetorget til Eidsvoll plass. Foto: Sigbjørn Lægdene Stenvaag

Folkemengden blir etter hvert et tog i retning Stortinget, og det blir utdelt fakler til de som fortsatt ikke har fått det. Oppover Karl Johans gate baner et tog på i følge arrangørene rundt 800 mennesker seg, og lyser opp Oslos sentrumsgater. Taktfast ropes det:

 – Støre må høre, 35 øre!

Til slutt stanser toget på Eidsvoll plass. Her er allerede pressefolkene på plass, og en talerbenk står klar. I løpet av den neste timen skal flere politikere, og interesseorganisasjoner holde taler om hvordan strømkrisa kan utbedres.


Rundt 800 mennesker møtte opp for å demonstrere for lavere strømpriser. Foto: Sigbjørn Lægdene Stenvaag

– Det er forskjell fra å varme opp hybelen sin, til å holde garasjen varm

På talerlista står blant annet Elise Åsnes. Hun er nestleder i Spire, som er en organisasjon som jobber for miljø og utvikling. Hun mener strømprisene er urettferdige, og etterlyser tiltak fra regjeringen.


– Uberegnelige strømpriser har store konsekvenser for alle, sier Elise Åsnes. Foto: Sigbjørn Lægdene Stenvaag

– Uberegnelige strømpriser har store konsekvenser for alle i dette landet, og veldig mange sliter med å betale strømregninga, sier Åsnes.

Hun mener også at kompensasjon fra regjeringen ikke er nok.

– Problemet er at regjeringa ikke gjør noe med årsaken til problemet, de bare kompenserer. Nå er det på tide at folket får politisk kontroll over energien.

– Hvorfor er det viktig for dere som miljøorganisasjon å stille i demonstrasjonen?

– Vi er en organisasjon som jobber for å løse verdenskrisa. Da må man se på både de store og små tiltakene som kan gjøres, og dette er definitivt et stort et.

– Det som også er et viktig poeng, som ikke dokumenteres så godt, er at det er forskjell fra at en student varmer opp hybelen sin, til at en med mye penger skal holde garasjen sin varm. Strømselskapene skiller ikke hvilket bruk strømmen går til, men det gjør vi.

Reiste fra Lier for å støtte LO

To av de som har møtt opp på Jernbanetorget denne kvelden er Bente Posejpal og Linda Horne. De har reist helt fra Lier for å markere sin misnøye med strømprisene.

– Grunnen til at vi kommer hit i dag er på grunn av de høye strømprisene. Vi ønsker å vise vår støtte til engasjementet, slik som vi støtter alle som jobber for samme sak, vi var her 20. januar også, sier Posejpal.

For dette er nemlig ikke første gangen Industriaksjonen og LO arrangerer demonstrasjoner. Den 20. januar sto også demonstrantene utenfor Stortinget, og leverte sine krav til Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen.

Posejpal sier hun ønsker å mobilisere slik at politikerne får med seg budkapet.

– Folk er forbannet over de høye strømprisene, og folket trenger en stemme. Nå er det på tide at politikerne ser oss, og at regjeringen tar ansvar. De må tørre å svare på spørsmålene, og de må kunne reversere noen av tiltakene de har gjort, sier hun.


Linda Horne (t.v) og Bente Posejpal var blant de frammøtte på Jernbanetorget. Foto: Sigbjørn Lægdene Stenvaag

– Vi kan ikke prissette strømmen som sjampo og bananer

Rødt, SV, Arbeiderpartiet og Senterpartiet hadde alle representanter på talerstolen. Først ut av disse var partileder i SV Audun Lysbakken, som til taktfast applaus kunne si følgende.

– Strømmarkedet er ute av kontroll, systemet må endres. Kompenasjon for regningene er bra, men det er ikke nok når systemet er problemet. Vi kan ikke kompensere hvert eneste år, vi må regulere strømprisen.

Mellom talene ropte folkemengden:

– Ja til politisk kontroll over makta!

Lysbakken fikk voldsom applaus da han argumenterte for at strømmen ikke kan sidestilles med andre varer på det frie markedet.

– Strømmen er en så nødvendig del av samfunnsstrukturen her i Norge. For industrien, for oppvarming av husholdniger, for samferdsel, og for kulturen er strømmen livsviktig. Derfor kan ikke strømmen prissettes som sjampo og bananer!


Audun Lysbakken holder sin appell til stor jubel for tilskuerne. Foto: Sigbjørn Lægdene Stenvaag

– Flere medlemmer gråter over telefon


Svein-Frode Pettersbakken fra Fellesforbundet mener de høye strømprisene går utover medlemmene i organisasjonen. Foto: Sigbjørn Lægdene Stenvaag

Flere store organisasjoner er representert i demonstrasjonen. Blant annet LO, Fellesforbundet, Norges Bondelag og Industriaksjonen. Svein-Frode Pettersbakken er i styret i Fellesforbundets avdeling for overnatting-, servering-, og cateringvirksomhet. Han mener de høye strømprisene særlig berører deres medlemmer.

– Alle berøres av prisene, men våre medlemmer berøres ekstra hardt. Overnatting og serveringsyrker er ofte lavtlønnede yrker, og mange av medlemmene har vært permittert i tillegg, noen helt inntil nylig, så de sleit fra før. Da hjelper det ikke på at strømregninga tredobler seg, sier han.

Pettersbakken forteller at han har hørt mange sterke historier rundt de høye strømprisene.

– Flere medlemmer ringer og gråter over telefonen fordi de ikke kan betale medlemskap. Fellesforbundet betyr mye for dem, men de må jo prioritere strømregninga. Det er mange som rett og slett ikke har råd til forbundet.

– Hva tror du er løsningen på problemet?

– Man må sette en makspris, eller andre tiltak. Vi kan ikke ha det slik det er nå, det må gjøres noe, sier en tydlig engasjert Pettersbakken.


Rødt-leder Bjørnar Moxnes var en av appellantene. Her foran i folkemengden. Foto: Sigbjørn Lægdene Stenvaag

Holdt appell på vegne av pensjonistene

Noen av de som rammes hardest av de høye strømprisene er pensjonistene. Tidligere har Tv2 skrevet om eldre som bruker halve pensjonen til å betale strømregninga, og med dette som bakteppe stilte leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen seg opp på talerbenken.

– Vi er heldige som bor i et land der tilgangen på strøm er stabil. Det prates om en energikrise i Europa, men Norge kan ikke ta ansvaret for dette, sa en engasjert Davidsen, til rungende jubel fra publikum.

Han fortsatte videre med et sterkt budskap.

– Mange eldre er flaue fordi de trenger hjelp til å betale strømregninga, det kan være livsfarlig!

Som avslutning på talen brukte Davidsen det samme budskapet som resten av demonstrasjonen.

– Vi krever politisk kontroll over strømmen.