Sofie Sinnes fra Grønn Ungdom gjør seg klar til å holde appell foran demonstrantene. Foto: Kristina Krogh

Demonstrerte mot ansettelse: – Stans gutteklubben

Ansettelsen av den nye sentralbanksjefen hisser på seg den grønne bevegelsen som fredag tok til gatene.
Lørdag, 12 februar, 2022 - 16:55

Lyden av utålmodige, raske skritt over Youngstorgets brostein. Frostrøyken siver ut av munnen til de oppmøtte demonstrantene som står i en ring. Den blir langsomt litt større ettersom flere kommer til. Plakater med tekst som “Hva om Jens hadde mens” vaier i den friske februarvinden. Det er tid for demonstrasjon. 


Youngstorget ligger nærmest øde og forlatt minutter før demonstrasjonen skal starte. Foto: Kristina Krogh 

Fredag 4. februar kom nyheten fra Finansdepartementet. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum fortalte under pressekonferansen samme dag følgende:  

– Kjære alle sammen, jeg er glad for at jeg i dag kan presentere Jens Stoltenberg som Norges nye sentralbanksjef. 

Etter kunngjøringen lot ikke reaksjonene vente på seg fra blant annet Fremskrittspartiet og Rødt, som begge stiller seg kritisk til utnevningen. For til slutt stod avgjørelsen om hvem som skulle få jobben mellom Jens Stoltenberg og Ida Wolden Bache.

Grønnfarget reaksjon

Grønt kvinnenettverk er også blant de som reagerer på at sistnevnte ikke endte opp i lederstolen. De er Miljøpartiet De Grønne sitt kvinnenettverk. Avgjørelsen har vekket reaksjoner. For som visesentralbanksjef har Wolden Bache lenge vært en kandidat til å ta over jobben når nåværende sentralbanksjef Øystein Olsen fratrer stillingen 1. mars.

Derfor arrangerte Grønt kvinnenettverk demonstrasjonen “Knus glasstaket, stans gutteklubben!”, som en markering for at de er uenig i at Stoltenberg ble valgt til ny sentralbanksjef. 

– Grunnen til at vi demonstrerer er fordi vi mener at noen får jobb på grunn av kontaktnettverk mer enn kompetansen. Det kunne vært historisk med første kvinne i rollen som sentralbanksjef, sier Almaz Asfaha, nestleder i Grønt kvinnenettverk til Journalen mens hun holder et godt tak i sykkelstyret. 


Nestleder Almaz Asfaha i Grønt kvinnenettverk er skeptisk til ansettelsesprosessen som ble gjennomført. Foto: Kristina Krogh 

Gjør oppmerksom på stillingsbeskrivelsen

Det har vært mye debatt i opptakten til ansettelsen av Jens Stoltenberg. 

I NRK-podkasten Oppdatert fra 4. februar, trekker økonomikommentator i NRK, Cecilie Langum Becker, frem stillingsbeskrivelsen til sentralbanksjefstillingen. Hun har sett på og sammenlignet den med tilsvarende stillingsbeskrivelser til samme jobb fra tidligere år. 

Her peker hun på enkelte ord som nå er brukt i beskrivelsen og omtaler disse som ekstra interessante. Det er ord som “internasjonal erfaring”, “krisehåndtering”, i tillegg til det å ha relevant ledererfaring fra “komplekse organisasjoner”. 

– Når man ser disse ordene sammen, så var det mange som mente at denne jobben og stillingsutlysningen omtrentlig var skreddersydd til Jens Stoltenberg som kunne huke av i alle disse boksene, sier hun i podkasten. 

 

Med kurs for Stortinget 

Skrittene er fortsatt raske. For mens samtlige vinterkledde osloborgere vender snuten mot helg og fritid, haster demonstrasjonsfølget bortover Torggata. Sykkelen skrangler litt da trikkeskinnene på Stortorvet forseres. Flokken tar korteste vei, ned Møllergata og med ett ligger Karl Johans gate og veien mot Stortinget åpen. 


Demonstrantene har startet på marsjen mot Stortinget. Foto: Kristina Krogh 


Det er godt humør blant demonstrantene. Foto: Emily Aida Ceesay 

Det er Eidsvolls plass som er endestasjonen. Demonstrantene samler seg og en ung jente trer frem. Ikledd mørkeblå boblejakke og en grønn ull-lue, går hun opp på talerstolen som for anledningen er en trebenk. 

– Hei, jeg heter Sofie og jeg kommer fra Grønn Ungdom. 

Sofie Sinnes er 15 år gammel, avgangselev på ungdomsskolen og dagens appellant.  


Sofie Sinnes (15) er skuffet over at Ida Wolden Bache ikke fikk jobben som ny sentralbanksjef. Foto: Emily Aida Ceesay 

Meddemonstrantene har blikket festet på appellanten mens hun forteller om en tid hvor mye av diskusjonene går med til å finne ut av fremtidsvalgene. Hun har fått høre at Norge er et land der man kan bli akkurat det man vil. Men hun erkjenner at hun i løpet av den siste tiden har tvilt på om mulighetene mellom gutter og jenter er like. 

– Hvor likestilt er samfunnet vårt egentlig når alt kommer til stykket? Gang på gang kan vi se eksempler på at menn blir høyere prioritert enn kvinner fordi de er kvinner, leser hun opp foran de fremmøtte. 

Den siste setningen blir mottatt med støy og grimaser fra demonstrantene, før hun fortsetter.

– Det er på tide med en kvinnelig sentralbanksjef. Det er satt i gang en granskning som ikke er ferdig og som vi ikke vet hva sier, men det er urettferdig at man som kompetent kvinne blir nedprioritert bare fordi at man er kvinne, sier Sinnes. 

 

Finansdepartementet vil ikke kommentere

Journalen kontaktet Finansdepartementet for å få en kommentar til ansettelsen av Jens Stoltenberg og om fredagens demonstrasjon. I én e-post til oss skriver de: 

​ – Vi jobber nå med å utarbeide svar på en rekke spørsmål fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite om denne saken, så vi kommenterer ikke dette nå. Jeg henviser derfor til pressemeldingen og pressekonferansen med finansministeren forrige fredag. Demonstrasjonen har vi ingen kommentar til.

Therese Riiser, kommunikasjonssjef i Finansdepartementet

 

Gutteklubbkultur 

Det lyserosa munnbindet og den regnbuefargede lua skiller seg ut blant demonstrantene. Det er komponist Silvan Loher som er tilstede og har tatt på seg rollen som demonstrant i kveld. Som mange andre, stiller han seg spørsmål ved ansettelsen.

– For meg handler det mest om at jeg fikk inntrykk av at den andre kandidaten er egnet til denne jobben. Det virker som en klassisk gutteklubb som bare holder seg til hverandre rett og slett.

Loher holder øyekontakt, for han er ikke i tvil om at Jens Stoltenberg vil gjøre en bra jobb. Problematikken ligger i hans forbindelse med statsministeren og Arbeiderpartiet. 

– Det fremstår som at siden hun er kvinne, må hun tre tilbake og overlate jobben til mannen. Det lukter innsidehandling og korrupsjon, fortsetter han.


– En slik demonstrasjon viser at det er folk som ikke er enige i dette og at det er noe rart som har skjedd, mener aktivist Silvan Loher. Foto: Emily Aida Ceesay 

 

Kontrollkomitéen ser på ansettelsesprosessen

På komitémøtet 8. februar besluttet kontrollkomitéen å sende brev med flere spørsmål til statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Komitéen ber i sitt brev til Vedum om å bli tilsendt alle relevante dokumenter i saken, og spør samtidig etter en redegjørelse for tilsettingsprosessen.

De ønsker å få svar på spørsmål som blant annet ”Er det praksis i Finansdepartementet for å oppfordre kandidater om å søke en slik stilling?” og ”Hvordan ble det faktum at Stoltenberg er tidligere partileder og statsminister, vurdert opp mot sentralbanklovens intensjon og krav om uavhengighet?”. 

Journalen tok derfor kontakt med kontrollkomitéen for å få en kommentar om granskningsprosessen som er satt i gang. De skriver i én e-post at de ikke har anledning til å besvare henvendelser før etter at kontroll- og konstitusjonskomitéen har hatt sitt neste komitémøte, tirsdag 15. februar. Og at de ellers viser til komitéens brev av 8. februar til statsministeren og finansministeren. 

Tilbake på Eidsvolls plass er appellen ferdig. Demonstrantene blir stående i flere mindre grupper og småprater om viktigheten av dagens demonstrasjon. De ser fornøyde ut, til tross for at noen sier at de skulle ønske at flere hadde stilt opp og vært med. 
 

Bildeserie: