Bynær vandring til verdensmat

Med stopp i utenlandsreiser økte innlandsturer kraftig. På Grønland arrangerer Kinareiser byvandring med en litt ny vri. Målet er prøvesmaking av lokale retter og drikke - ispedd kulturhistorie fra områdets tidlige dager.
Mandag, 28 mars, 2022 - 15:10

En liflig duft av kaffe smyger seg ut fra Kaffebrenneriet i første etasje. Det vekker sansene for det som skal komme. Vandregruppen kommer sigende til avtalt tid. Mange tar en kjapp tur innom for en kaffe å ta med mens de venter. Så er alle til stede. Vi er i Brannmuseets bakgård, Grønlandsleiret 32, startpunktet for vandringen. 

Etter en kort introduksjon om kulturmiljøet og det som skal komme viser Guide Anne Sundby vei over de kraftige brosteinene.

Stemningen er satt. Gjennom den kraftige porten der hester og vogner tidligere rykket ut til kriser, vandrer nå barn og voksne i samlet flokk på utforskingstur.

Det er vinterferie.


Guide Anne Sundby forteller om Brannmuseet og turen. Foto: Mariane H. Tveter

Nye reisevaner under Korona

På grunn av smittefrykt endret reisevanene våre seg. Over 50 prosent fler innenlandsreiser ble registrert av SSB . Da ble det kreative utfordringer for mange i bransjen - som ble løst på ulike måter. 

Mat fra nesten hele verden

Oslo er en av de mest innvandringstette byene i landet. Mange med annen bakgrunn enn etnisk norsk har slått seg ned her.

Og de har tatt med seg en matkultur de gjerne deler.

Grønland peker seg ut som et populært strøk å bosette seg og etablere bedrift i. Det betyr at det bare skal en liten vandrerunde til for å dra på en kulinarisk “verden-rundt-reise”.

 


Kakeborg i Gamlebyen, Oslo Foto: Mariane H. Tveter

Vi er hos Madina Sweets i Tøyengata, en liten avstikker opp fra Grønlandsreiret. Store, fargerike stabler av kaker med kokos, cashew, pistasj og andre nøtter står oppsatt på hyllene bak disken. Under er et utvalg nøtter, på disken står det kjeks og makroner.

Men de har også andre varer på lager.

I dag er det innbakt pai på menyen for vandrerne - samosa.

Mange nye smaker og inntrykk

En familie som er med gleder seg over utvalget og turen. 

– Vi hadde tenkt oss ut på reise. Men da alt ble stengt ned, så får man se hva man ellers kan finne på. Og så fant vi dette, sier Familiefar Fjeldberg. – Alt kan bli annerledes med en liten avstikker.

– Det er kjempegøy! sier datter Vera Rubicon med et stort smil.

– Denne gaten har jeg ikke gått før. Og så god mat og drikke!

Samosa og mangojuice faller i smak. Mamma Maria og pappa Gunnar er enige.


Maria Rubicon Fjeldberg, Vera Rubicon og Gunnar Fjeldberg på kulinarisk vandring Foto: Mariane H. Tveter

Rekordmange reiste i eget land

“Det ble foretatt hele 5,3 millioner Norgesreiser i 2. kvartal i år, det høyeste antallet som noen gang er målt i reiseundersøkelsen og en økning på 50 prosent fra samme kvartal i fjor.” skriver SSB.

Og noen av de nye reisene ble tatt til fots - og på tom mage.


På vei inn til første prøvesmaking. Foto: Mariane H. Tveter

Visaproblem ute ble døråpner for nye lokale tema-turer i Oslo

Cathrine Løren er en av dem som startet Kinareiser. Arrangøren fortalte at visaproblemer til Kina under nedstengingen bidro til utviklingen av det nye konseptet.

Det er ikke bare Grønland, Oslo, men også andre bydeler i byen man kan bli med på tur - alle ledet av godkjente guider som gjerne deler med seg av kunnskapen sin. 

–  Det har vært et mål helt fra begynnelsen at alle guider skal være autoriserte. De skal ha kunnskap og erfaring som gir noe ekstra til opplevelsen. 

Guide Anne Sundby er en av dem. Hun har erfaring som Osloguide i mange år, og ble sertifisert 1997. 

Erfaring ga viktig inspirasjon

De første turene ble arrangert i 1986, forteller Løren. Da som nå med tematurer i fokus.

– Idéen var å finne på noe til kundene våre - noe som var spesielt for akkurat det landet. Og Kina og kulinarisk utforsking hører sammen, sier hun. Dette har vi videreutviklet her.

6 år med vandringer i Kina har det blitt, før verden tok en koronapause.

– Mange har ikke meldt seg på turer på grunn av frykt for smitte, forteller hun. Men slik vi har lagt det opp nå, med meters avstand og møteplasser utendørs har det gått bra. Til en begynnelse tok vi kun med åtte personer på hver rundtur, med lettelsene nå er det noen fler. Men dette vil alltid være et tilbud til mindre grupper. Det blir mer intimt på den måten, og mange av stedene vi besøker er små.

 


Deltaker Elisabeth Francke Lund, initiativtaker Cathrine Løren, og guide Anne Sundby før start Foto: Mariane H. Tveter

 


Ut på tur! foto: Mariane H. Tveter

 

 

 

 

Emneord: 
Tags: