I februar ble flere matvarer dyrere. Foto: Hannah Solberg-Wåtland

Matvarehandlingen ble dyrere i februar

Flere dagligvarer ble dyrere i begynnelsen av februar. Forbrukerrådet mener konkurransen i det norske dagligvaremarkedet er for dårlig.
Onsdag, 16 februar, 2022 - 09:26

Norge er kjent for dyr mat. I februar ble matvarehandling enda dyrere. Et prisdyks i mange matvarer er et resultat av økte råvarepriser internasjonalt, økte fraktpriser og økte strømpriser, slik bransjedirektør Vibeke Andersen sier til NRK.

Dårlig konkurranse

Journalen har snakket med Direktør i Forbrukerrådet Inger Lise Blyverket om de økte matvareprisene. 


Direktør i Forbrukerrådet Inger Lise Blyverket. Foto: Forbrukerrådet

– Konkurransen i det norske dagligvaremarkedet er for dårlig. Den største aktøren blir stadig større, og prisene i de tre lavpriskjedene er nærmest identiske. Det gjør det umulig for forbrukerne å velge det rimeligste alternativet og presse prisene ned, skriver Blyverket i en e-post.

Blyverket mener vi trenger nye tiltak for å sikre riktig pris på mat. De økte prisene på råvarene påvirker prisen på maten vi kjøper.

– Den svake konkurransen i dagligvaremarkedet gir forbrukerne grunn til å frykte om prisene er for høye - det er bare knivskarp og reell konkurranse som faktisk kan sikre rett prising, skriver Blyverket.

Forbrukerne har under pandemien kjøpt mer mat og drikke enn noen gang, og uten grensehandlingen har det gitt rekordomsetning i matbutikkene og store utbytter til eierne. 

– Det forbrukerne opplever i gjengjeld er økte matvarepriser, skriver Blyverket.

En del varer som smør og ost har fått en prisøking i år på mer enn 10 prosent, ifølge NRK.


Studentene Arian og Aileen reagerer på de høye matvareprisene. Foto: Hannah Solberg-Wåtland

– Det siste vi trenger er dyrere mat

Studentene Arian Salomon Jenssen og Aileen Berg Simonsen er noen av mange studenter som reagerer på de økte matvareprisene. 

– Gjennom vinteren har vi slitt med de høye strømprisene, det siste vi trenger er dyrere mat, sier Jenssen.

– Det er allerede vanskelig nok å få hjulene til å gå rundt med den lille støtten vi får av Lånekassen. Med de økte prisene sliter vi enda mer, forteller Simonsen.