Brukte sprøyter ligger strødd i Brugata. Foto: Kevin Nguyen

Oslo innfører nedstemt rusreform

Oslo Byråd (Ap) og Høyre skal komme resten av landet i forkjøpet med rusreformen.
Onsdag, 16 februar, 2022 - 13:36

– Jeg har ikke tro på noen ting før jeg ser det, men jeg føler det kan være et steg i riktig retning, sier Lars (50). Dette sier han om rusreformen.

Det er en kjølig tirsdagsmorgen og Lars går fram og tilbake foran kiwien i Brugata. Lyden av trikken som suser forbi maskerer lyden av de forskjellige gruppene med mennesker som står utenfor med få meters avstand, mens de vaier de brukte dagligvareposene sine fram og tilbake.

Sola skinner kun på den ene siden av Brugata da den andre er gjemt under et lite tak. Det er der folkemengden er.

Diskusjonen om rusreform har lenge vært et omdiskutert tema. Støre-regjeringen har tidligere sagt at de er imot avkriminalisering av narkotika, men at de skal komme med et nytt forslag om rusreform i 2023.

Det er flere som mener at innføringen av rusreformen ikke kan vente så lenge, og oppfordrer politikere til å ta grep så fort som mulig.

Byrådet i Oslo (Ap), i samarbeid med Høyre har nå bestemt seg for å tjuvstarte på rusreformen imot sin egen regjering.

Fortsatt stigmatiserende

Det er flere som stopper opp med et lurt smil når de går forbi Lars for å si noen korte ord før de beveger seg langsomt videre, men de forlater aldri det skyggebelagte området. I likhet med de fleste, holder Lars fast på en nedslitt kiwi-pose, mens han tar korte steg mellom en gruppe til en annen.

Lars (50) på Brugata stiller seg skeptisk til rusreformen.


Stille morgen på Brugata. Foto: Kevin Nguyen 

– Det kommer helt an på hva de skal innføre eller hva de skal gjøre. Jeg har ikke sett hva de har planer om å gjøre med reformen, sier han.

Lars smiler under det svarte munnbindet han har på seg, mens han forteller om smertefulle hendelser, og hvordan det ikke er noe som har endret seg siden han begynte med rus. Han har mange venner i miljøet, men er redd for utviklingen.

Lars forteller at de fleste som er i nærområdet kjenner hverandre, men at det stadig kommer flere ukjente fjes.

– Det har blitt mye verre de senere årene. Det har blitt mer og mer ran, og sånn var det jo ikke før.

– Jeg har vært bruker siden jeg var 20 år gammel. Det er rundt 30 år nå. Stigmaet rundt brukere har ikke endret seg, og jeg har vært med på å bli sparka fra det ene stedet til det andre rundt om i Oslo.

– Det er ingen som vil ha oss stående utenfor butikken deres, og det skjønner jeg jo. Kanskje mange ikke tør å gå forbi selv om det ikke er så mange av oss som er slemme. Jeg har aldri sittet inne for vold, kun for ruskriminalitet.

– Jeg selger jo litte grann for å få meg noen kroner, men det er fordi de har tatt alle støttepengene mine, sier han.


Det er ingen som ville la seg fotograferes på Brugata. Foto: Kevin Nguyen 

Pilotprosjekt


Rina Mariann Hansen (Ap). Foto: Sturlason

Det er Rina Mariann Hansen (Ap), byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester i Oslo som er en av dem som leder denne tjuvstarten på rusreformen.

– Vi har i byrådserklæringa fra 2019 sagt at vi ønsker at Oslo blir en pilot for nye forsøk som kan bedre livssituasjonen for rusavhengige.  I Oslo fikk forslaget til Rusreformutvalget samstemt tilslutning og høringsuttalelsen byrådet foreslo fikk støtte fra 58 av 59 representanter i bystyret.

Hansen går mot sin egen regjeringen som stemte ned rusreformen til Solberg-regjeringen, og skal nå samarbeide med sin politisike motstander, Høyre, for å innføre så mye av rusreformen som mulig. Det forteller hun til VG.

Journalen har vært i kontakt med Hansen for en utdyping av når og hvordan dette skal foregå.

Rusreformen

Kort oppsummert innebærer rusreformen at det ikke lenger skal være straffbart med kjøp, bruk eller besittelse av narkotika til eget bruk.

Regjeringen foreslår en grense på 2 gram heroin.

Det betyr ikke at det blir lovlig, men at de som blir tatt med det heller skal møtes med kommunal rådgivining framfor straff.

– Det betyr at vi har et samlet politisk miljø i ryggen. Fra 1.7 i år har kommunen fått midler over statsbudsjettet til rådgivende enheter for russaker.

– Jeg jobber nå for at vi skal få til et samarbeid med politiet om hvordan disse rådgivende enhetene skal brukes, og politiet har gjennom vedtak i Stortinget fått nye hjemler. Vi er altså litt tidlig i arbeidet, men satser på å ha landet noe rundt sommeren, sier hun.

Oslo er den eneste kommunen som har sagt at de vil innføre rusreformen nå.

– Jeg ser av debatten i sosiale medier at det er politikere i andre byer som ser på om de skal gjøre noe av det samme, men jeg har ikke sett at det er kommet noe konkret ennå. Kanskje kan den modellen vi jobber fram i Oslo bli til inspirasjon for andre kommuner, sier hun.

Nytt menneskesyn


Fylkesleder for FTR, Eirik Furuseth. Foto: Privat

Journalen har tatt kontakt med fylkesleder i Foreningen Tryggere Ruspolitikk, Eirik Furuseth, for å høre deres tanker om nyhetene.

– Vi er jublende glade over at Byrådet i Oslo går foran, og ønsker å dra oss i retning av en kunnskapsbasert og human ruspolitikk! Særlig gledelig er at det Oslo Ap står opp mot det svært skuffende landsmøtevedtaket, og hvor Oslo AP ble sviktet av partiledelsen i denne saken.

– Det viktigste og mest sentrale poenget i rusreformen er å erstatte straff med hjelp. Samtidig handler Rusreformen om mye mer enn bare å fjerne straff. Grunnlaget for at vi straffer rus er en nedvurdering av rusbrukere som mennesker - de blir noen som bør straffes, sier han på mail.

– Det samme menneskesynet ser vi dessverre også ofte gjelder rusbrukeres familie, og kanskje enda mer når ‘familie’ blir til ‘etterlatte’. Det er menneskesynet som må endres og dét er reformens egentlige mål. Avkriminalisering er ett virkemiddel på den veien, utdyper han.

Nei til rusreform

Det er Ap, Sp, FrP som var imot rusreformen da forslaget ble nedstemt på Stortinget 16. april 2021.

Journalen har prøvd å ta kontakt med en representant fra Senterpartiet for en kommentar om at Byråd i Oslo innfører rusreformen uten å spørre om lov, men de har enda ikke svart.

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum sa til TV 2 at partiet hans ikke kan stille seg bak en generell avkriminalisering av brukerdoser.