Elevorganisasjonen har vært tydelig på hva de mener bør skje med vårens eksamen. Foto: Skjemdump fra Elevorganisasjonen sin Instagram-konto.

Regjeringen avlyser eksamen

Onsdag la Rødt frem forslag for Stortinget om å avlyse eksamen. I dag ble den avlyst.
Fredag, 11 februar, 2022 - 12:23

Fredag morgen holdt regjeringen pressekonferanse der de avlyste alle ordinære eksamener for våren 2022. Dette kommer etter at Utdanningsdirektoratet i forrige uke anbefalte å avlyse vårens eksamener for elever på grunnskolen og i videregående opplæring. Utdanningsdirektoratet gjorde dette fordi de mente undervisningen hadde vært for varierende rundt om i landet grunnet smittesituasjonen. 

– I snart to år har pandemien preget livet til barn og unge i Norge. Selv om vi i stor grad har klart å holde skolene åpne, har vi ikke klart å gi fullverdig undervisning mange steder. Særlig de eldste elevene har hatt mye digital undervisning, sier kunnskapsminister Tonje Brenna til TV2 fredag morgen.


Forslag: Nyholt la selv frem forslag for Stortinget på onsdag der hun ba regjeringen avlyse vårens eksamen. Foto:Yngve Mandal Svendsen / Rødt

Fornøyd

Leder for utdannings- og forskningskomiteen Hege Bae Nyholt (Rødt) er glad for at eksamen nå ble avlyst. 

- Hva tenker du nå som regjeringen har valgt å avlyse vårens eksamen?

- Det synes vi er bra, det er ikke noe tvil om det. Det er bra at de gjorde det nå for å kunne skape forutsigbarhet blant lærere og elever, sier Nyholt. 

Nyholt mener at norske elever har et ulikt utgangspunkt for å gå opp til eksamen, fordi det har vært varierende hvilke undervisning elevene har hatt. Noen har hatt tilnærmet normal hverdag, mens andre har hatt mye karantene og digital undervisning. 


Urettferdig: Hannah mente det var urettferdig overfor elevene å ikke avlyse vårens eksamen. Foto: Stine Moen

Eneste riktige

Journalen har vært i kontakt med Elevorganisasjonen Oslo som har jobbet hardt med å få vårens eksamener avlyst. Hannah Skare Myklebust er fungerende fylkesleder og mener det eneste riktige var å avlyse skriftlig og muntlig eksamen for elever i grunnskole- og videregående opplæring. 

- De tre siste skoleårene har vært sterkt påvirket av koronapandemien, og læringsutbytte til elever over hele landet har vært varierende grunnet smittesituasjonen. Det vil derfor være urettferdig og lite hensiktsmessig å gjennomføre vårens eksamener.

Lært fra i fjor

Myklebust mente det var viktig å avlyse eksamen nå, og ikke vente slik som de gjorde i fjor. 

- Det vil gjøre at det resterende skoleåret blir mer forutsigbart, som er noe vi elever sårt trenger etter tre skoleår som har vært langt fra forutsigbare. 

Hun sier at det er viktig at de siste månedene av dette skoleåret blir brukt til god undervisning og gode vurderingssituasjoner, slik at elevene får vist kompetansen sin og få så riktige standpunktkarakterer som mulig.

Tidlig avgjørelse

Brenna er enig i at det var viktig med en tidlig avgjørelse slik at skoler og elever vet hva de hadde å forholde seg til.

– Vi har valgt å følge de faglige rådene vi har fått, og avlyser alle ordinære eksamner på ungdomsskolen og videregående skole, sier kunnskapsministeren til TV2.