Det blir reist spørsmål rundt rettferdigheten av Norges velkomst av ukrainske flyktninger sammenlignet med flyktninger fra utenfor Europa. Foto: Mirek Pruchnicki (CC BY 2.0) Flickr.

Asylsøkere til Norge i 2022: 85 prosent kommer fra Ukraina

Utlendingsdirektoratet har beregna at det kommer 35 000 asylsøkere til Norge i løpet av 2022. 30 000 av disse vil være frå Ukraina.
Mandag, 28 mars, 2022 - 13:48

Representantane Johnny Chi Ho, Lucas Fernando Storaunet, Sigurd Heggem og Emilie Sveva fra Drammen AUF kastet et skråblikk på Norges håndtering av flyktninger i en kommentar i Aftenposten.

– Når land i Europa og politikere i vårt eget land tilsynelatende ønsker å prioritere kristne, europeiske flyktninger foran flyktninger fra Midtøsten – da må vi stille spørsmål, sier de.

AUF-erne skriver at innovasjonen av Ukraina er grusom, og vi må hjelpe, men vi må vise dem samme solidariteten til flyktninger fra Afghanistan, Syria, Jemen, Palestina og så videre.

Forskningsleder ved institutt for samfunnsforskning Jan Paul Brekke gjestet Nyhetsmorgen onsdag 9. mars Nyhetsmorgen på NRK P1 og belyste spørsmål rundt ukrainske flyktninger.

– Det at flyktningene kommer fra nærområdet har noe å si for solidariteten vi viser, da det er en situasjon vi nordmenn kan identifisere oss med. Vi har også en grense mot Russland, vi er også et Europeisk land, påpeker han. 

Brekke forklarte til NRK at vi i Norge nå har et klart bilde på hva som skjer og hvorfor det skjer, og at vi derfor stiller oss positive til å ta imot ukrainske flyktninger.

– Så klart skal vi ta imot ukrainske flyktninger, men ikke på bekostning av andre. Ukrainske flyktninger burde ikke erstatte de kvoteflyktningene vi har forpliktet oss til å ta imot. De burde komme i tillegg, skriver representantene fra AUF.

Emneord: 
Tags: