Foto: Catazul/Pixabay license

FNs klimapanel: – Dette tiåret er avgjørende

For enkelte samfunn er tiden i ferd med å renne ut.
Tirsdag, 1 mars, 2022 - 14:59

Mandag 28. februar kom FNs klimapanel (IPCC) ut med del 2 av den sjette hovedrapporten. Denne har som formål å kartlegge hvilke virkninger som klimaendringene har for mennesker, dyr og natur. I tillegg til hvordan vi kan tilpasse oss dem. 

– Effektene av klimaendringer er større, og inntreffer enda tidligere enn vi har trodd, sier forsker Siri Eriksen til VG. Hun er klimaprofessor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), og en av hovedforfatterne i selve rapporten. 

Videre kommer det fram at de menneskeskapte klimaendringene vil slå tilbake på over milliarder av folk. De utgjør en alvorlig trussel for helse og livsgrunnlag, og har allerede ført til store skader på kloden vår. Det vi gjør i dag vil også være avgjørende for fremtiden.

Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet, kom med følgende uttalelse på Miljødirektoratet.no.

– Rapporten viser at hverken utslippskutt eller tilpasning til klimaendringene fram til nå har vært tilstrekkelig, og at jo lenger vi venter, jo dyrere og mer krevende vil det bli.

For å redusere de negative konsekvensene, opplyser Miljødirektoratet at vi er nødt til å foreta en klimarobust utvikling. Dette betyr at verden må begrense oppvarmingen, tilpasse seg de endringene som vi allerede rammes av, og sørge for en utvikling i tråd med FNs bærekraftsmål.

Løsninger som kan bidra til en slik utvikling vil bli presentert i den tredje og siste delrapporten, som kommer 4. april 2022. 

Emneord: