Verdenscup-rennene i Norge til helgen går uten russiske utøvere. Foto: Mia Engenes Bratlie.

De russiske utøverne avslutter sesongen på egenhånd

Russland forlater Norge etter store diskusjoner de siste dagene.
Tirsdag, 1 mars, 2022 - 16:18

Tirsdag ble det klart at de russiske utøverne avslutter verdenscup-sesongen, og reiser hjem til Russland.

Avgjørelsen kommer i forbindelse med Russlands invasjon av Ukraina, som har ført til store diskusjoner i idretten om å utestenge russiske lag og utøvere. 

Norges skiforbund har vært blant dem som har nektet russerne å delta i Norge.

Hva tenker om avgjørelsen om at russiske utøvere reiser hjem?

– Nå er det jo russerne som velger å reise hjem selv, så det tyder vel på at de tar hintet og forstår at de ikke er velkomne i verdenscupen nå som russiske styrker fortsetter å invadere Ukraina med sine styrker, sier langrennsekspert i TV2, Petter Skinstad.


Petter Skinstad på skitur. Foto: Privat 

Helomvending fra FIS  

FIS har i motsetning til Norges Skiforbund ønsket å tillate russiske utøvere å konkurrere i Norge. Sent på dagen tirsdag den 1.mars, gjorde de en helomvending og utestengte Russland fra verdenscupen ut sesongen. Beskjeden kom etter at Russland på egenhånd reiste hjem. 

– Jeg er veldig glad for at FIS endte på det standpunktet. Det har tatt for lang tid, det kunne kommet tidligere. Det får vi ta i evalueringen, og så må vi nå se fremover. Det er krevende avgjørelser og noen måtte bruke lenger tid enn det vi gjorde, sa Røste på en pressekonferanse i Holmenkollen tirsdag ettermiddag.

Hva tenker du om jobben FIS har gjort i denne saken?

– Den er 100 prosent udugelig. Og jeg skammer meg over å være knyttet til FIS selv om jeg vil eller ikke, konstaterer Skinstad. 

Ifølge Skinstad har FIS argumentert med at reglementet i verdenscupen ikke skal utestenge på bakgrunn av nasjonalitet, religion, rase og seksuell legning. Det mener TV2-eksperten ikke er argument som kan godtas når et land går til krig mot et annet.

– De lener seg på noen prinsipper som selvsagt ikke skal ha noe å si når et land går til krig. Da skal man jo legge slike ting til side, og tenke på hva som er det rette å gjøre.

Håper på norske og ukrainske farger i Holmenkollen

– Det er synd at vi lever i en verden der russiske langrennsutøvere i et av verdenscupens høydepunkt. Men nå er det en gang sånn, og da må det norske folk stille opp, kle seg i norske og ukrainske farger og støtte langrennsutøverne våre, og ikke minst ukrainske folket og den kampen de står i nå, sier Skinstad.

Han sier at det også er et viktig virkemiddel i kampen mot diktaturer og statsledere som Putin.