Fullstappet kirkesal under kveldens fredsgudstjeneste for Ukraina. Foto: Thomas Haugsbakk Akse

Kirkesamfunnene i Oslo samlet seg for å be for Ukraina

Tirsdag kveld åpnet Trefoldighetskirken dørene til fredsgudstjeneste for Ukraina. Blant de besøkende var Kronprinsparet.
Tirsdag, 1 mars, 2022 - 22:49

Oslos største kirke, Trefoldighetskirken, samlet tirsdag kveld mange ulike kirkesamfunn i Oslo til fredsgudstjeneste for Ukraina. I kirken denne kvelden satt blant annet Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit for å vise sin støtte.  


Kronprinsparet tenner to lys for Ukraina. Foto: Thomas Haugsbakk Akse 

Søker sammen for å lete etter håp

Biskop Kari Veiteberg fra Den norske kirke talte under fredsgudstjenesten og mener kirkerommene er viktig i en tid som dette.  

– Vi trenger kirkerommene til å søke sammen for å lete etter håp. Det sterke her er at vi har vært sammen alle kirkene i byen og åpnet rommet for alle mennesker. Det å søke sammen i dette rommet gjør at vi orker litt til tror jeg, forteller Veiteberg.  

Foran alteret satt representantene fra de ulike kirkesamfunnene samlet for å be for det ukrainske folk. Blant annet representanter fra den ortodokse-, den katolske-, den svenske-, den islandske- og den anglikanske kriken. 


Utenfor Trefoldighetskirken før klokkene har ringt inn til fredsgudstjenesten. Foto: Thomas Haugsbakk Akse

En sterk opplevelse 

Noen av dem som kom til Trefoldighetskirken denne dagen for å vise sin støtte til det ukrainske folket var Bent Braskerud og Sigrund Slaathaug, en sterk og viktig opplevelse for begge.  

– Det var veldig fint at vi kunne samles sammen her med masse mennesker for å be for Ukraina og det som skjer der. Jeg satt ved siden av en ukrainsk dame som var helt oppløst i tårer. Hun syntes det var veldig fint at det var så mange som kom og stilte opp, forteller Braskerud.

Slaathaug sier seg enig. 

– Dette var akkurat det vi trengte, sier Slaathaug. 


Bent Braskerud og Sigrund Slaathaug etter en sterk opplevelse i Trefoldighetskriken. Foto Thomas Haugsbakk Akse 

Håper på et mirakel 

Braskerud og Slaathaug er skremt og berørt av situasjonen i Europa, men finner styrke og håp i kirken.  

– Det er urolig og skremmende, og man blir berørt uansett, man kommer ikke unna. Det å komme til kriken gir en styrke til å vite at det finnes en Gud som vi kan be til, og løfte vår angst og redsel for alt som skjer, sier Slaathaug.

Braskerud mener det ikke kommer noe godt ut av situasjonen i Ukraina. 

– Det er ganske utrolig at Putin har tatt det valget han har tatt. Det er ingen som vinner i denne situasjonen. Vi kan alltids håpe på et lite mirakel, avslutter Braskerud.  

Representantene fra de ulike kirkesamfunnene tente et lys hver på slutten av fredsgudstjenesten sammen med Kronprinsparet før de besøkende forlot kirkerommet.