Crossfit Open er offisielt i gang. For de som satser er dette en del av årets største begivenhet. Foto: Simone Holen Sønstrød

Konkurrerer om å bli verdens sterkeste

Årets største begivenhet innenfor Crossfit er i gang. De neste månedene skal Matilde Garnes, og resten av landslaget, konkurrere om tittelen verdens sterkeste mann, kvinne eller lag.
Mandag, 7 mars, 2022 - 09:46

Andre uke i Crossfit Open er offisielt i gang. I løpet av tre uker kan hvem som helst gjennomføre øktene som blir lagt ut på nettet, og samle poeng som kan sikre dem en plass i kvartfinalen. Før en eventuell semifinale, og til slutt den store finalen kalt Crossfit Games. 

Treningsformen baserer seg på mange ulike elementer. Alt fra høyintensitetstrening, til vektløfting og turnøvelser. 


Matilde Garnes bruker mange timer på Crossfit Oslo. Foto: Simone Holen Sønstrød 

– For oss som satser mot Crossfit Games er Open-ukene første del av kvalifiseringsrunden. Nå er det ganske mange som går videre til kvartfinalen, så da gjelder det å benytte tiden til å få trent godt, og komme seg gjennom med en god nok score, sier Matilde Øyen Garnes. 

25-åringen fra Mosjøen i Nordland har trent Crossfit siden 2016. Egentlig er hun utdannet fysioterapeut, men nå bor hun i Oslo for å satse som idrettsutøver. 

– Jeg kvalifiserte til Crossfit Games med team i 2020, men det ble avlyst på grunn av korona. Og i 2021 prøvde jeg å stille individuelt, men var to plasser unna finaleplassen. Denne skal jeg prøve å ta i år, forteller hun. 

Fredag 4. mars var hele det norske landslaget samlet på Crossfit Oslo i Nydalen. Her fikk de konkurransetrening, med fokus på mentalitet og visualisering. Noe som kan bli viktige faktorer lenger ut i mesterskapet. 

 

Åpent for alle

Eivind Dahl Ringard er daglig leder i Functional Fitnessgroup, som består av ni sentere i hele landet, derav Crossfit Oslo. 


Eivind Ringard konkurrerer også i årets mesterskap sammen med laget sitt. I fjor kom de på andreplass. Foto: Simone Holen Sønstrød

– Øktene som blir lagt ut under Open er for alle. Det går over en tre ukers periode, hver torsdag. Også kan man gjennomføre økten så mange ganger man vil for å få best mulig score.

Videre forteller han at det er stor variasjon mellom utfordringene.

– Den første økten gikk ut på å klare så mange repetisjoner som mulig innenfor en fastsatt tid, mens denne uken skal man gjennomføre et visst antall øvelser så fort som mulig. 

Store deler av mesterskapet foregår over nett. Hvor utøverne filmer øktene, og sender dem inn for å få registrert resultatet. Men på boxen (crossfit-språk for treningssenteret), så setter de også opp Open-øktene som en vanlig treningstime for alle medlemmer. 

 

Flyttet for å satse på drømmen

Matilde Garnes sier hun aldri har følt seg bedre. I 2020 avsluttet hun tilværelsen som fulltidsstudent. Deretter fortsatte hun å trappe ned på jobb, og flyttet til Oslo hvor hun fikk en hverdag som fulltid idrettsutøver. 

– Hvis du skal satse er Oslo det riktige stedet. Det er bedre miljø, bedre folk, og bedre trenere og støtteapparat. Alt er egentlig bedre her.  

Hverdagen hennes består av to lange treningsøkter, masse restitusjon, og noe jobb som online coach mellom slagene. I tillegg til at hun eier et eget Crossfit-senter i Trondheim. 

– Crossfit har vært en veldig stor del av hverdagen og livet mitt lenge. Nå vet jeg nesten ikke hvem Matilde er uten. Samtidig holder man ikke på med dette til man er 70. Så jeg kan gå tilbake til fysioterapi og det andre jeg har i bunn senere, sier hun.

Idrettsutøveren er utdannet fysioterapeut, kostholdsveileder og PT. Til nå har hun vært Norgesmester i 2019, verdensmester med team i 2018, og har bronse og sølv i individuelt VM. 

Emneord: