SV-leder Audun Lysbakken stemte for å bistå med våpen til Ukraina, mens flertallet i partiet stemte imot. Foto: Marius Nyheim Kristoffersen

Uenigheter om eksport av våpen

Rødt og SV er imot regjeringens beslutning om å bistå Ukraina med våpen etter Russlands invasjon av landet.
Onsdag, 2 mars, 2022 - 13:48

Fredag 25. februar sa statsminister Jonas Gahr Støre at det var uaktuelt for Norge å sende våpen til Ukraina. I 1959 vedtok Stortinget at Norge ikke skal eksportere våpen til land i krig. Mandag denne uken snudde Støre-regjeringen, og det ble besluttet at Norge skal eksportere opptil 2000 panservåpen av typen M72 for å bistå i konflikten. 

– Etter konsultasjoner med Stortinget har regjeringen besluttet å donere våpen til Ukraina. Russlands invasjon av Ukraina krever at vi åpner for helt særskilte beslutninger og tiltak, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt i pressemeldingen.

Partiene Rødt og Sosialistisk Venstreparti (SV) stemte imot regjeringens forslag. På SVs landsmøte var avstemningen svært jevn, med 21 mot 18 stemmer. Partileder Audun Lysbakken delte onsdag morgen at han selv stemte for våpeneksport til Ukraina, men stiller seg bak partiets beslutning.

 – SV har forståelse for regjeringens beslutning om å donere 2000 panservernraketter, men mener det likevel er viktige motargumenter. Det handler blant annet om kontroll med hva våpnene brukes til og hva slags følger dette vedtaket vil få for framtidig norsk våpeneksport, sier SV-leder Audun Lysbakken til NRK.

Lysbakken mener Norge hovedsakelig kan gjøre en forskjell gjennom humanitær hjelp, sanksjoner mot russiske oligarker og beskyttelse av flyktninger.