Vannmagasinet i Oslo er tilknyttet Maridalsvannet. Foto: Wilhelm Joys Andersen (CC BY-SA 2.0) Flickr

Vannet minker i Oslo

Lite nedbør er årsaken. Oslo kommune ber innbyggerne om å spare på vannet.
Tirsdag, 29 mars, 2022 - 12:36

I slutten av februar oppfordret Oslo kommune innbyggerne om å spare på vannet. Dette skyldes lite vann i byens vannmagasin.


Kommunikasjonssjef i Vann- og avløpsetaten, Simen Strand Jørgensen ber folk spare på vannet. Foto: Privat

– Foreløpig er det ikke kritisk, men vi ønsker å ha en robust og trygg vannforsyning i Oslo. Det skal ganske mye til før det går tomt for vann, så det er en langsiktig forberedelse vi gjør på befolkningen.

Det sier kommunikasjonssjef i Vann- og avløpsetaten Simen Strand Jørgensen.

Etaten har klargjort en rekke tiltak som kan iverksettes om ikke vanntilstanden bedrer seg.

– Vi er allerede i dialog med bymiljøetaten og gravferdsetaten slik at de er forberedt på at de ikke kan bruke så mye vann som de ønsker. Vi må redusere vannføringen i Akerselva ytterligere, og det kan bety at biologisk liv og yting får dårligere livsvilkår. Så må vi gå ut med ytterligere oppfordringer til befolkningen om mer måtehold med vannbruken.

Lite nedbør

Helt siden oktober 2021 har det vært lite nedbør i Oslo, som har ført til en lenger periode med mye tørke. På denne tiden av året foregår det vanligvis snøsmelting, men det er det også lite av.

– Vi er avhengig av nedbør og snøsmelting for å fylle opp magasinet, men siden det har vært lite nedbør, får vi ikke den tilførselen som vi normalt har, sier Jørgensen.

I tillegg til lite nedbør har etaten tappet ned vannet i Gjerdingen, som ligger i Nordmarka, for å gjøre nødvendig rehabilitering i damanlegget. Vannet fra Gjerdingen tilføres til Maridalsvannet og utgjør 15 prosent av vannmagasinsfyllingen i Oslo.

– Rehabiliteringen av demningen var helt nødvendig og lovpålagt. Hadde ikke rehabiliteringen vært gjort hadde vi ikke vært i denne situasjonen. Men dette var planlagt lenge før vi visste at nedbøren ville være så lav, sier Jørgensen.


Generalsekretær i Naturvernforbundet, Maren Esmark Foto: Naturvernforbundet

En konsekvens av klimaendringene

Generalsekretær i Naturvernforbundet Maren Esmark sier at mangelen på nedbør er et resultat av klimaendringene.

– Dette er bare en liten forsmak. Det kan bli veldig mye verre og veldig mye mer ekstremt, sier Esmark.

For å prøve å stabilisere klima er Oslos befolkning og resten av verden nødt til å kutte i klimautslippene, og det å lære å spare vann er et steg i riktig retning.

Både Maren Esmark fra Naturvernforbundet og Simen Strand Jørgensen fra Vann- og avløpsetaten har kommet med en rekke anbefalinger for å begrense vannbruken:

  • Ikke la kranen renne.
  • Skru av dusjen når du skal såpe deg inn, og dusj kort.
  • Ikke vent på at vannet i springen skal bli kaldt, ha heller en kald mugge i kjøleskapet.
  • Ikke fyll badekaret og bad i det.
  • Unngå unødvendig vanning og vannspreder.
  • Sørg for at vaskemaskin og oppvaskmaskin er helt fyll før du bruker den.
  • Bruk øko-program på oppvaskmaskinen.
  • Bruk den «lille knappen» på toalettet når du trekker ned.

Ny vannforsyning til Oslo

Nå jobber Oslo kommune med å bygge en reservevannforsyning stor nok til å gi hele Oslo tilgang på rent drikkevann, men den nye vannforsyningen står ikke klar før i 2028. Frem til da må vi dele broderlig og søsterlig på det vannet vi har, og gjøre tiltak for å ta vare på klimaet vårt.

Emneord: 
Tags: