Onsdag ble det holdt en støttekonsert for afghanske musikere og artister. Foto: Regine Lund Kristensen
Støttekonsert for Afghanistan:

19-åring skutt fordi han hørte på musikk

Kunst og musikk er bannlyst av Taliban i Afghanistan.
Torsdag, 3 mars, 2022 - 14:13

Selv om det er krig i Ukraina, blir ikke resten av verdens konflikter satt på vent. Mens vi har blikket rettet mot Ukraina, blir mennesker i Afghanistan nektet å uttrykke seg. 

Zahir Athari og Sverre Pedersen startet i 2007 organisasjonen «Fred og demokrati i Afghanistan». Organisasjonen lagde i august 2021 solidaritetsaksjonen «Save Afghanistans art and music» da Taliban tok makten i Afghanistan.

– Uten kunst og kultur dør et samfunn. Vår ambisjon for Save Afghanistans art and music er å lage en musikkskole i diaspora. De som var lærere på musikkhøyskolen og liknende i Afghanistan skal få mulighet til å fortsette sitt arbeid og afghanske barn og ungdommer skal få kunne gå på musikkskole og lære av denne fantastiske musikkulturen, opplyser Sverre Pedersen.

Det er ikke bare musikerne som blir drept, men også brukerne av den. Musikere, filmskapere, poeter og billedskapere er alle svært utsatt. De siste 20 årene har det bygd seg opp en bevegelse i Afghanistan som har hatt kurs for vanlige folk så de kan lage veggmalerier rundt i landet. Nå maler Taliban over alle veggmaleriene.  

–I et land der kunsten og musikken blir forbudt, der dør sjelen til folket, mener Sverre Pedersen.


Zahir Athari og Sverre Pedersen lagde i 2021 solidaritetsaksjonen “Save Afghanistans art and music” som er hovedarrangøren til støttekonserten for afghanske musikere og artister. Foto: Regine Lund Kristensen

Onsdag holdt organisasjonen en støttekonsert på Sentralen i Oslo med musikere fra hele verden.

– Jeg må beklage for at dette blir en tung start på en nydelig konsert, men dette er verden vi lever i. En 19 år gammel mann ble i november skutt og drept etter han hadde hørt på musikk i sitt eget hjem. Krigens ondskap, hat og vold sprer seg over jorden, mens fredens territorium blir mindre og mindre, sier Zahir Athari i åpningstalen.


Mange hadde møtt opp for å støtte kunstere og musikere fra Afghanistan. Det var både norske viser og Afghanske tradisjonelle melodier. Foto: Regine Lund Kristensen

Lena Jinnegren, en av artistene, spilte to sanger. Hun er veldig takknemlig for å få spille og synge på konserten. Hun har fundert mye på hvilke sanger hun skulle spille, men endte opp med en sang hun hadde lagd til en som ga henne mye sild og ikke ønsket noe i retur, og den andre var om å være den man er.

– Solidaritet det kan være å gi noen penger eller sild, eller så kan det være å la noen være den de er, sier hun i det hun spiller starten av sin andre sang.

– Ingen av oss ønsker at våre barn eller de neste generasjonene skal arve verden slik den er i dag. Det betyr at vi må kjempe for en bedre verden. Det er to av de beste evnene som mennesker har og har utviklet er solidaritet og musikk. De skiller ikke mennesker. Det skaper ikke krig, men fred. Ikke sorg, men glede, sier Zahir.