En p-pille utarbeidet for menn var 99 prosent effektiv i en studie utført på mus. Foto: Doctor 4U (CC BY 2.0) Flickr

Ny fremgang i studie av p-piller for menn

Hormonfrie p-piller for menn vil trolig bli testet ut av mennesker i løpet av året.
Mandag, 28 mars, 2022 - 12:16

En hormonfri p-pille utarbeidet for menn var 99 prosent effektiv og forårsaket ingen observerbare bivirkninger, i en studie utført på mus. Det skriver TV2. Studien ble utført ved University of Minnesota.

I 1967 ble p-piller for kvinner godkjent som prevensjon i Norge. Dette ble en enorm frigjørelse. Endelig kunne norske kvinner ta større kontroll over sin egen kropp. Selv om prevensjonsmiddelet har vært brukt av kvinner i over 50 år, har det enda ikke kommet noe tilsvarende prevensjon for menn.

Frem til nå har kondom eller sterilisering vært de eneste alternativene for menn som vil benytte seg av prevensjon. I løpet av 2022 vil forskere bak studien trolig starte testingen av den nye p-pillen for mennesker, skriver NRK.

– Flere studier har vist at menn er interesserte i å dele ansvaret for prevensjon med sine partnere, sier Abdullah Al Norman, en av forskerne bak studien, til NRK

Hormonfritt for menn

P-pillen for kvinner bruker hormoner for å forstyrre menstruasjonssyklusen. Det har tidligere blitt gjort forsøk på å utvikle en tilsvarende prevensjon for menn, som har rettet seg mot å begrense det mannlige hormonet testosteron. Problemet er at prevensjonsmiddelet forårsaket bivirkninger som vektøkning, depresjon og høyere kolesterolnivåer, som utgjør risiko for hjertesykdommer. Derfor blir det nå forsket på hormonfrie p-piller.

Kvinnenes p-pille har også bivirkninger, blant dem økt risiko for blodpropp, men siden alternativet til prevensjon er å risikere å bli gravid, velger likevel mange å bruke p-piller, skriver TV2.

 

Emneord: 
Tags: