Når vi greier å forholde oss til følelsene på en fornuftig måte, minker faren for utagering og selvskadende oppførsel, sier psykolog og forfatter Cecilie Benneche. Foto: Andrea Viland Ask

Psykolog vil hjelpe å rydde opp i følelser

Tirsdag 29. mars var det boklansering og bokbad av psykolog Cecilie Benneches nye bok "Hva føler du nå?"
Onsdag, 30 mars, 2022 - 10:22

– Vi må rette et vennlig blikk mot oss selv for å undersøke hva følelsene forsøker å formidle til oss, sier Cecilie Benneche.


“Hva føler du nå” fikk nytt opplag etter kun én uke. Foto: Andrea Viland Ask 

Hun er psykolog og aktuell med boken: “Hva føler du nå?”. Tirsdag 29. mars var det boklansering på Kulturhuset i Oslo. En selvhjelpsbok for ungdom og voksne.

– Det er en atypisk selvhjelpsbok. Atypisk fordi den ikke gir noen quick fix, men handler om aksept av at vi alle sammen kjenner oss litt rotete, tomme eller kaotiske inni oss noen ganger, og selvhjelpsbok fordi den gir leseren det jeg kaller ryddetips, sier Benneche.

Hun er opptatt av at uroen vi kjenner inni oss forsøker å fortelle oss noe, og at det vil hjelpe å lete etter vitale følelser, altså sinne, redsel, tristhet og glede.

Bli kjent med følelsene

– Det er lurt å bli kjent med hvordan følelsene beveger seg i kroppen, for da kan følelsene fungere som det de er: et indre signalsystem, sier Benneche.

Målet med boken er å få hjelp til å identifisere hva som plager deg og inspirasjon til å få det bedre. Hun bruker hunden Pelle som modell for å vise hvordan de vitale følelsene oppstår i møte med dem rundt oss. Hver for seg er disse følelsene nyttige og livsviktige, men når de kommer samtidig, skaper de ofte mye uro.

– Hvis lesere føler seg litt oppmuntret på egne vegne, blir jeg glad. Jeg har forsøkt å beskrive hverdagslig indre rot, også mitt eget, og jeg oppfordrer leseren til å gjør det enkelt. Jeg bruker en liten hund som modell, Pelle er gjennomgangsfigur i hele boka. 

Cecilie Benneche jobbet som barneskolelærer i mange år, og var veldig glad i det yrket. Hun kjente likevel at hun ikke kom til å orke å jobbe med de yngste barna rent fysisk, og så seg om etter noe litt mer akademisk.

– Jeg merket også at jeg ble mer og mer opptatt av det som skjedde mellom barna, altså relasjoner. Da jeg ble 36 år, tok jeg et friår for å studere psykologi, og da bestemte jeg meg for å ta sats og begynne på profesjonsstudiet.


Forfatter Cecilie Benneche og bademester Catrin Sagen. Foto: Andrea Viland Ask

Kveldens bademester

Under boklanseringen ble det bokbad av Benneches bok, hvor Catrin Sagen var kveldens bademester. Sagen er psykolog og parterapaut og medvirker ofte som psykolog både på radio og TV.

– Boken treffer noe, jeg føler noe inni meg. Man blir invitert til å gå inn i seg selv og kjenne etter, sier Sagen.

Sagen roser forfatteren under bokbadet, og forteller at boken handler mye om aksept og om å tåle sitt eget følelsesliv.

– Som psykologer vil vi hjelpe andre og vi vil at andre skal hjelpe seg selv også, avslutter Catrin Sagen

Emneord: