Lofoten er et populært feriemål for turister både fra Norge og utlandet. Foto: James Stringer (CC BY-NC 2.0)

Rekordmange nordmenn på norgesreise i 2021

Flere usikkerhetsfaktorer for reiselivsnæringen i Norge fremover.
Torsdag, 3 mars, 2022 - 11:47

9 av 10 reiser blant nordmenn i 2021 var innenlandsreiser ifølge den nyeste reiseundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå. 

I 2020 gikk antall reiser ned til 18,3 millioner totalt, men i 2021 steg antallet til normalt nivå med 22,3 millioner reiser. Av disse var omtrent 20,5 millioner reiser i Norge. Dette skiller seg fra tidligere år før pandemien, da kun 60-70 prosent av nordmenns reiser ble foretatt i Norge.

Norgesferier blant nordmenn vil sannsynligvis gå ned  

Fagansvarlig for analyse i Visit Norway, Margrethe Helgebostad, tror at antall norgesferier blant nordmenn sannsynligvis vil gå ned fremover. 


Margrethe Helgebostad er fagansvarlig for analyse i Visit Norway. Foto: Astrid Waller/Innovasjon Norge

– Mange har nok drømt om å reise til utlandet så fort det er trygt. Det betyr at antall norgesferier nok vil gå ned fra det unormale høye nivået som ble målt i 2021. Samtidig har flere nordmenn kjøpt seg hytter og feriehus i Norge under pandemien, som naturlig vil føre til flere ferier i Norge. Innovasjon Norges undersøkelser viser også at mange nordmenn har fått øynene opp for alt man kan oppleve i eget land under pandemien.  

Selv om antall norgesferier for nordmenn sannsynligvis vil gå ned fremover, kan det være andre faktorer som bremser utenlandsreisene.

– Slik det ser ut nå er det ikke pandemien som setter en eventuell stopp for utenlandsreiser fremover, det er utviklingen av krigen, sier hun.

Helgebostad sier at sterk økning av nordmenn på norgesreise ikke har kunnet dekke opp for frafallet av utenlandske turister, selv om det er enkelte reiselivsbedrifter som melder om en god omsetning og et kjøpesterkt norsk publikum. 

Hun bekrefter at hun tror det kommer flere til Norge fra utlandet fremover. Hun viser til en rapport som sier at utlendinger stod for 30 prosent av det samlede turistkonsumet i 2018. Hun tror derfor at inntektene i reiselivsnæringen vil øke fremover.

Avhengig av et internasjonalt marked

Lofoten er et populært feriemål i Norge. Reiselivssjef i Destinasjon Lofoten, Line Renate Samuelsen, forteller at sommersesongene under koronapandemien har vært gode, med mange norske turister. Likevel har turisme utenom høysesong hatt en nedgang.


Line Renate Samuelsen håper både norske og utenlandske turister kommer til Lofoten fremover. Foto: privat

– Lofoten har de senere årene opplevd en økende interesse fra utlandet, og de siste årene frem mot 2019 var den en høyere andel internasjonal trafikk enn nordmenn i Lofoten. I så måte kan man si at brorparten av inntektene kom av det utenlandske markedet, men vi må da gå inn i andre tall enn kun gjestedøgns statistikk for å verifisere inntektene. Grunnen til at vi hadde en slik økning var nok et større fokus på helårs reiseliv og at man bygde seg opp i vintersesongen hvor det også kom mange utenlandske gjester.

Samuelsen håper at nordmenn fortsetter å reise til Lofoten, men sier også at de er avhengig av et internasjonalt marked.

– Nordmenn reiser i hovedsak feriene, noen helger og med jobben, men skal vi drive en helårs næring i Lofoten, med helårs arbeidsplasser så er ikke det norske markedet nok. Vi er avhengig av å få internasjonale gjester tilbake i Lofoten for å få et helårs-reiseliv.

Flere usikkerhetsfaktorer i tiden fremover

– Et usikkerhetsmoment med norske gjester er jo også om “Syden” lokker mer enn man sier at det gjør. Og at selv om man sier at man støtter opp det norske markedet, velger man sol og sommer og sydlige feriemål, fortsetter hun. 

Selv om koronapandemien ser ut til å avta, er det også flere usikkerhetsfaktorer knyttet til reiselivet fremover.

– Infrastruktur, altså fly, er ikke på plass enda etter pandemien. Det å få gjester hit er en stor utfordring, spesielt internasjonale gjester. Krigen i Ukraina er også en faktor. Først og fremst er det en stor tragedie for Ukraina og de som bor der og vi håper krigshandlingene snart er over, men situasjonen påvirker verdenssamfunnet.  Hvordan og i hvor stor grad det vil påvirke reiseliv og reisevaner vet vi ikke.

Destinasjon Lofoten har begynt å motta bookinger for året, men merker at folk fortsatt er noe tilbakeholdne.

– Så, med en fortsatt pågående pandemi, som ikke er over for alle, og det som skjer i Ukraina, så vet vi jo ikke hvordan dette kommer til å påvirke reiselivet - det er mange usikre faktorer. Men, vi er optimistiske og håper at det blir et mer tilnærmet normalt år fra nå av. Vi ser jo allerede nå at det er flere gjester, men vi er nok ikke helt på nivået som vi så rett før pandemien i 2020, avslutter hun. 

Emneord: