Kulturstreiken i høst endte med gjennomslag for arbeidstakernes krav, men gjennomføringen lar vente på seg. (Foto: Anita Stellander)

Uenige om ny pensjonsordning

1. april skulle ny pensjonsordning være på plass for kultursektoren, men partene er fortsatt ikke enige. Det kan bety en ny streik.
Fredag, 1 april, 2022 - 11:25

En ny, kjønnsnøytral pensjonsordning skulle tre i kraft 1. april 2022. I fjor høst streiket kulturarbeidere i LO-forbundene Creo, NTL og Fagforbundet i nesten to måneder før de fikk gjennomslag for sine krav og streiken ble avblåst 25. oktober.

– Vi er trygge på at vi skal ha en god prosess fram til ordningen er på plass, sa forhandlingsleder for Fagforbundet Nora Hagen til fagforbundet.no i oktober i fjor.

Men med årets lønnsoppgjør i full gang er det fortsatt uavklart hvordan den nye pensjonsordningen skal se ut. Foreningsleder i Fagforbundet Teater og Scene Mari Røsjø deltok i forhandlingene forrige fredag, og er ikke fornøyd med tilbudet fra Spekter.

– Vi er fortsatt ikke kommet til enighet med arbeidsgiverne. Vi har hatt et partssamarbeid med uavhengig ekspertise som har jobbet i vinter, og rapporten de lagde bekreftet at ordningen vi krever ivaretar alle behov for både arbeidstaker og arbeidsgiver, sier Røsjø.

Uenighet om hva avtalen innebærer

Kommunikasjonssjef i Spekter Ingvild Dahl Dørnes har ingen kommentar til den omtalte rapporten, men bekrefter at uenigheten ikke er løst.

– Det har pågått forhandlinger, og vi er innstilt på å fortsette dialogen med LO. Vi har gitt et tilbud som vi mener oppfyller møteboka fra meklingen i høst, sier Dørnes.


Ingvild Dahl Dørnes mener Spekters tilbud oppfyller lovnadene fra streiken i høst. (Foto: Thomas T. Kleiven/Spekter)

– LO er skuffet over at arbeidsgiverne fortsatt står fast på innskuddspensjon. Det tilbudet de har kommet med oppfyller etter vår mening ikke avtalen som ble inngått i høst. Nå har det vært kontakt denne uken, men ingen forhandlinger i form av nye tilbud eller krav, sier Røsjø.

Fare for ny streik

Om ikke det blir enighet innen tirsdag blir saken ifølge LO tatt med i vårens tariffoppgjør. Resultatet kan bli en ny streik.

– Vi jobber på spreng for å komme i mål før det, for ingen av partene ønsker dette, sier Røsjø.

– Vi har tenkt å fortsette samtalene med LO. Vi skal møte dem på tirsdag for å starte hovedoppgjøret og avtale veien videre, sier Dørnes.

– Det er overraskende at teatersjefene velger å sette oss i denne situasjonen, sier Røsjø.