Uenige om ny pensjonsordning

1. april skulle ny pensjonsordning være på plass for kultursektoren, men partene er fortsatt ikke enige. Det kan bety en ny streik.

Samling av fagorganiserte med faner og protestplakater i Fagforbundet Teater og Scene, Norsk tjenestemannslag og CREO utenfor Operaen i Oslo. Rett før demonstrasjonstoget Kulturmarsen.
Samling før den første Kulturstreiken, 9. september 2021.

En ny, kjønnsnøytral pensjonsordning skulle tre i kraft 1. april 2022. I fjor høst streiket kulturarbeidere i LO-forbundene Creo, NTL og Fagforbundet i nesten to måneder før de fikk gjennomslag for sine krav og streiken ble avblåst 25. oktober.

– Vi er trygge på at vi skal ha en god prosess fram til ordningen er på plass, sa forhandlingsleder for Fagforbundet Nora Hagen til fagforbundet.no i oktober i fjor.

Men med årets lønnsoppgjør i full gang er det fortsatt uavklart hvordan den nye pensjonsordningen skal se ut. Foreningsleder i Fagforbundet Teater og Scene Mari Røsjø deltok i forhandlingene forrige fredag, og er ikke fornøyd med tilbudet fra Spekter.

– Vi er fortsatt ikke kommet til enighet med arbeidsgiverne. Vi har hatt et partssamarbeid med uavhengig ekspertise som har jobbet i vinter, og rapporten de lagde bekreftet at ordningen vi krever ivaretar alle behov for både arbeidstaker og arbeidsgiver, sier Røsjø.

Uenighet om hva avtalen innebærer

Kommunikasjonssjef i Spekter Ingvild Dahl Dørnes har ingen kommentar til den omtalte rapporten, men bekrefter at uenigheten ikke er løst.

– Det har pågått forhandlinger, og vi er innstilt på å fortsette dialogen med LO. Vi har gitt et tilbud som vi mener oppfyller møteboka fra meklingen i høst, sier Dørnes.

Ingvild Dahl Dørnes i Spekter smiler til fotografen i urbant miljø.
Ingvild Dahl Dørnes mener Spekters tilbud oppfyller lovnadene fra streiken i høst. (Foto: Thomas T. Kleiven/Spekter)

– LO er skuffet over at arbeidsgiverne fortsatt står fast på innskuddspensjon. Det tilbudet de har kommet med oppfyller etter vår mening ikke avtalen som ble inngått i høst. Nå har det vært kontakt denne uken, men ingen forhandlinger i form av nye tilbud eller krav, sier Røsjø.

Fare for ny streik

Om ikke det blir enighet innen tirsdag blir saken ifølge LO tatt med i vårens tariffoppgjør. Resultatet kan bli en ny streik.

– Vi jobber på spreng for å komme i mål før det, for ingen av partene ønsker dette, sier Røsjø.

– Vi har tenkt å fortsette samtalene med LO. Vi skal møte dem på tirsdag for å starte hovedoppgjøret og avtale veien videre, sier Dørnes.

– Det er overraskende at teatersjefene velger å sette oss i denne situasjonen, sier Røsjø.