Utenfor Vinmonopolet er det rolig tirsdags formiddag, til tross for at russiske varer snart kan forsvinne fra butikkene. Foto: Thomas Haugsbakk Akse

Vinmonopolet klar til å fjerne russiske varer fra butikkene

I løpet av dagen blir det klart om Vinmonopolet fjerner russisk alkohol fra butikkhyllene.
Tirsdag, 1 mars, 2022 - 14:19

Halvor Bing Lorentzen, kommunikasjonsdirektør i Vinmonopolet forteller til Journalen at dette er først og fremst en prinsipiell sak, men det er ikke Vinmonopolets avgjørelse.

– Vi selger nesten ikke russiske produkter. I fjor utgjorde salget av russiske produkter 0,04 prosent av omsetningen vår, noe som er veldig lite.  

Ikke store konsekvenser 

Stans av salget for de russiske produktene i Norge vil ikke ha store konsekvenser, hverken for Vinmonopolet eller bransjen, understreker Bing Lorentzen.

Produktene det er snakk om er noen ulike typer vodka, hvitvin, rødvin og musserende. De fleste av dem er bestillingsvarer som vil bli fjernet fra nettsiden til Vinmonopolet.

Et av produktene finnes i mange av landets butikker og vil bli tatt vekk fra hyllene om myndighetene vil stanse salg av russisk alkohol på Vinmonopolet.  


Russisk alkohol står fortsatt i hyllene i Norge. Foto: Thomas Haugsbakk Akse 

Leif Nilsen, kunde hos Vinmonopolet, forteller at det er et bra om tiltaket blir gjennomført.  

– Jeg håper de stopper salg av russisk alkohol fordi det Russland holder på med er ikke greit. Jeg drikker lite russisk vodka så for meg har ikke det mye å si.  

Sverige og Finland har allerede tatt besluttningen

Etter Russlands invasjon av Ukraina natt til torsdag forrige uke har en rekke land innført sanksjoner mot landet, blant annet Norge. Andre land har allerede stoppet import og salg av russisk alkohol.

Ifølge Avisa Oslo har det svenske Systembolaget og det finske alkoholmonopol, Alko besluttet å ikke selge russisk alkohol inntil videre. Systembolagets sortimentsjef Ulf Sjödin, uttaler i en pressemelding at situasjonen er eksepsjonell og utviklingen blir tatt på alvor.  

Klar til å agere 

Vinmonopolet venter nå på tilbakemelding fra myndighetene og er klar til å stanse salget. I første omgang blir alkoholen fjernet midlertidig til situasjonen i Europa endrer seg, da vil det gjøres en ny vurdering om hva som gjøres med alkoholen.

Kommunikasjonsrådgiveren tror ikke selv at det vil bli en evig lang boikott av russiske produkter.  

– Vi håper å få en tilbakemelding fra myndighetene innen et par timer og er klar til å agere på en eller annen måte, avslutter Bing Lorentzen.  

 

Emneord: