Mymy Chytney og Hannah Petersen er ikke så ofte på byen som de kunne ha ønsket. Foto: Sofia Klepsvik.

Mener 23-årsgrensen på utesteder er ulovlig

Mange unge velger å bli hjemme grunnet 23-årsgrensen på utesteder. Hannah (21) og Mymy (21) mener at aldersgrensene for alkohol også burde være gjeldende for utelivet.
Mandag, 4 april, 2022 - 10:41

– Jeg synes det er dumt at utesteder velger å ha 23-årsgrense, for i utgangspunktet skal ikke det være lov ifølge Diskrimineringsnemnda, sier Hannah Petersen (21). 

Hun mener dette skaper en unødvendig barriere, og mener at det er aldersgrensen på alkohol som burde gjelde på utesteder.

Diskrimineringsnemda sin oppgave er å håndheve likestillings- og diskrimineringsloven, og behandler saker. Deres hovedregel er at aldersgrensen skal samsvare med alkohollovens grenser, altså 18 eller 20 år.

Unntak kan gjøres dersom dette er saklig og nødvendig, sier direktør på Diskrimineringsnemda Ashan Nishanta.

– Vi har mange saker under behandling. I de sakene nemnda har vurdert til nå er det bevist ulovlig aldersdiskriminering, sier Nashtan.

Splitter vennegjenger

Mymy Chutney, Petersens jevngamle venninne, deler de samme meningene. Hun mener også at aldersgrensen heller burde si noe om hva som er maksimal alder for å komme inn på utesteder. Chutney mener at ikke alle utesteder er laget for eldre mennesker.

– Jeg synes det er ekkelt når eldre menn henger på utesteder med 18 årsgrense, sier hun.

Videre forteller Chutney at hun har mange venner som er 23 år eller eldre. Når vennegjengen hennes skal ut på byen, ender mange ofte opp med å bli hjemme. Hun sier at det ofte blir slik med vennegjenger i tidlig 20-årene.

Petersen har også opplevd noe lignende med sin vennegjeng. Hun har en venn som har sendt flere klager til utesteder som aldersdiskriminere, men ingen har gjort noe med det.

– En gang skulle vi ut på en onsdag, og da forsøkte vi på et utested kalt Radio. Vi fikk ikke komme inn, fordi det var 23-årsgrense. Dette syntes jeg var kjempe rart for utestedet var helt tomt, sier Petersen.

Vil fortsette med 23-årsgrensen

– Oslo Street Food er et sted for yngre mennesker, og sikter ikke nødvendigvis til folk som har en bedre økonomi, men folk som kan oppføre seg. Derfor hadde vi aldri satt en høyere aldersgrense enn 23 år, sier Kim-agathon Svarthol, daglig leder i Oslo Street Food.

Oslo Street Food er en mathall midt i Oslo sentrum med internasjonale spisesteder og barer. I helgene har de DJ-musikk og dansegulv for opp til 900 mennesker.

Svarthol sier at utestedet ønsker å fortsette med 23-års aldersgrense. 

– Vi har mange lokaler rundt oss som leier ut til russefester og ungdomsfester, og vi sliter fordi mange av våre vakter blir brukt til å rydde opp etter dem. Ungdommene har også en tendens til drikke mye, og ikke oppføre seg. Så derfor har vi også 23-årsgrense, for å lage et klart skille mellom oss og dem, forklarer Svarthol