Tolloverinspektør Hanne Wickstrøm viser en beslaglagt nesespray som inneholder melanotan. Foto: Liselotte Bakkevig Tonheim

Ulovlig nesespray tar av på Tiktok

Kan gi rettslige konsekvenser å importere nesesprayen til Norge.
Mandag, 4 april, 2022 - 17:28

En nesespray som gir brunfarge har tatt av på Tiktok. Nesesprayen inneholder stoffet melanotan som er ulovlig og kan gi helseskadelige bivirkninger. 

Hanne Wickstrøm er tolloverinspektør i postmottaket på Alnabru, og forteller at det ofte beslaglegges melanotan. I 2021 ble det totalt funnet 475 sendinger med melanotan, 30 av disse i form av nesespray.

Advokat Jan Fredrik Sand kommer jevnlig innom problemstillinger knyttet til import av ulovlige varer. Han sier at import av melanotan sannsynligvis bare vil føre til at det blir beslaglagt og destruert.

– Er det et lite kvantum skal det godt gjøres at man får noen særlig stor straff av det. Man kan risikere en bot. Man må også skille mellom bøter som havner i bøteregisteret, på rullebladet, fra et forenklet forelegg som ikke havner på rullebladet.

Likevel kan man også risikere mer alvorlige rettslige konsekvenser.

– Formelt sett risikerer man straff. Inntil tre måneder i fengsel er strafferammen.

 

 

Emneord: