Samia Suluhu Hassan er Tanzanias sjette president. Hun er opprinnelig fra Zanzibar. Foto: Paul Kagame (CC BY-NC-ND 2.0).

Vil endre medieloven fra 2016

3. mai instruerte president Samia Suluhu Hassan informasjonsministeren om å samarbeide med medieeiere for å endre medieloven.
Mandag, 30 mai, 2022 - 09:45

Da tidligere president John Magufuli døde i mars 2021 ble Samia Suluhu Hassan innsatt som ny statsleder i Tanzania.

Hassan er leder for det regjerende partiet Chama Cha Mapinduzi (CCM). 

Under Magufulis styre i 2015 var hun visepresident, og var en del av et parti som kjempet for å eliminere opposisjonen. Regjeringen fengslet personer som kritiserte styresettet. 

Forandring i emning

På verdens pressefrihetsdag den 3. mai instruerte president Hassan sin minister for informasjon, kommunikasjon og teknologi om å samarbeide med medieeiere for en gjennomgang av the Media Services Act of 2016. Loven begrenser pressefriheten i landet og gjør det vanskeligere for folk i medieindustrien å utøve sitt yrke, melder avisen The East African.

– Lag bedre og vennligere lover som beskytter journalister og åpner for større spillerom for medienes ytringsfrihet, sa Hassan den 3. mai. 

Talen hennes har gitt befolkningen tro på pressens handlingskraft i fremtiden. Hassan har også opphevet en rekke suspensjoner mot ulike mediehus. 

En lokal journalist i Tanzania, som vil forholde seg anonym og bli kalt “John” i denne saken, mener:

– Før Hassan kom til makten var mediene overvåket. En organisasjon kalt Make Tanzania Great Again (MATAGA) som mottok økonomisk støtte av president Magufuli, overvåket nettet. Organisasjonen er nærmest ikke tilstede i dag under Hassan, mener “John”. 

Vil ikke merke endringene med en gang

Hajj Mohammed Hajj er utdannet elektriker, men har også forsket på hjemlandet Tanzania. Han bekrefter at den ferske presidenten har opphevet tidligere forbud for visse publikasjoner, men han mener det er for tidlig å konludere om mediefolks fremtid under presidenten som ble innsatt i fjor.


Hajj Mohammed Hajj har bodd i Norge i ni år. Foto: Amalie Skuseth Flo.

– Det er fortsatt mange journalister som frykter eventuelle konsekvenser av å dekke regjeringen på en kritisk måte. Medielovene som ble vedtatt av ledere før Hassan, har skylden, mener Hajj.

En viktig milepæl for kvinner i Afrika

Jane Kigen, som jobber for ActionAid i Kenya, har flere venner og kollegaer som hun samarbeider med i Tanzania. Organisasjonen jobber for å bedre kvinners rettigheter og bekjempe fattigdom. 

Hun sitter igjen med et inntrykk av at hennes forbindelser i nabolandet er fornøyd med Hassans styresett. 


Jane Kigen jobber daglig for å forbedre afrikaneres levevilkår. Foto: Privat.

– Presidenten har ikke fått mye kritikk ennå. Det kan by på utfordringer. I verste fall kan stillheten fra journalister bli tolket som noe man bør være bekymret for — at det er noen der ute som hindrer offentlig debatt, mener Kigen. 

Hun synes at Hassan med sin sivile samfunnsbakgrunn har en god forståelse av menneskerettigheter, og tror at det vil tjene presidenten godt i fremtiden.

– Det skal bli fint å se endringene Hassan realiserer i sin presidentperiode, spesielt med tanke på kvinners rettigheter. Hun vil nok også oppfordre og inspirere kvinner til å søke lederstillinger, sier Kigen.