8. april la Abdellatif Aloui (t.h.) dette bildet ut på Facebook, og forklarte at han og Ayed Ameur (t.v.) er blitt dømt til fengsel for å ha ytret seg kritisk mot regjeringen. Foto: Skjermbilde Facebook
Kritiserte regjeringen på TV-show:

Fikk 15 politi på døra

Den tunisiske TV-verten Ayed Ameur ble i april arrestert og fikk huset raidet etter å ha kommet med kritikk mot regjeringen. Tunisiaekspert mener utviklingen er bekymringsfull.
Mandag, 30 mai, 2022 - 15:55

I to år har Ayed Ameur drevet det politiske TV-programmet “Hasad 24”, for den tunisiske TV-kanalen Al-Zaytouna. For halvannen måned siden var Abdellatif Aloui, representant for det politiske partiet Al Karama, eller The Dignity Coalition, gjest på programmet, og snakket om utvelgelsen av den nye statsministeren Najla Boden. Hun er den første kvinnen i historien til å lede den tunisiske regjeringen.

Underveis i programmet leste Ameur opp et dikt som kritiserer landets politikk, før de i forlengelsen også kritiserte landets president, Kais Saied.

Senere samme dag ble begge arrestert, og TV-vert Ameur forteller til Journalen hvordan det hele gikk for seg. 

– En sikkerhetsstyrke på fire biler og 15 politimenn ble sendt hjem til meg og raidet huset mitt. Uten å fortelle verken meg eller familien min grunnen, arresterte de meg og førte meg bort. Barna mine var livredde, gjenforteller han. 

– Vi ble tatt med til kontoret for terrorbekjempelse, og Abdellatif Aloui og jeg, ble holdt i arrest i tre dager til etterforskningen var ferdig. Anklager som omhandler terror kan lede til dødsstraff, sier han. 

Historisk domfellelse

Ettersom ytringene inneholdt kritikk mot grunnloven, parlamentet, regjeringen og presidenten, valgte myndighetene at rettssaken mot Ameur og Aloui skulle skje for den militære domstolen.

At en journalist blir dømt av en militær domstol har ikke skjedd i Tunisia siden 1956, hevder Ameur, som mener det var en grunn til at han fikk mye støtte fra hele landet. 


Reidun Breivik Andersen. Foto: Privat 

Reidun Breivik Andersen har skrevet masteroppgave om Tunisia, og bodd 20 år i landet. I tillegg har hun jobbet ved den norske ambasaden og konsulatet. Hun bekrefter at det er sjeldent at journalister blir dømt i en militær domstol, og mener praksisen bryter med pressefriheten. 

– Rettssakene i den militære domstolen skjer bak lukkede dører, og pressen har ingen adgang. I og med at mediedekningen er fullstendig fraværende, regner jeg med at straffeprosessen også er mye kortere. Det er ingen tvil om at den militære domstolen innskrenker pressefriheten, fastslår hun. 

– Bekymringsfull utvikling

Med tanke på hvordan den sittende presidenten styrer landet, tror hun han kommer til å innskrenke enda flere friheter framover. 

– Det ser ut til at det blir mindre organisasjonsfrihet, pressefrihet og ytringsfrihet. Det er en bekymringsfull utvikling, synes hun, og legger til: 

– Det er en farlig utvikling, fordi det er så få kanaler å klage til.

Journalen har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra den tunisiske ambasaden i Norge angående dette, men fikk til svar at de ikke ville svare på spørsmålene. 

Fengselsstraff

Den militære domstolen dømte TV-vert Ayed Ameur til fire måneders fengsel, og parlamentarikeren Abdellatif Aloui til tre måneders fengsel for ytringene deres. Det bekrefter flere franske medier, som KapitalisWebdo og Business News, og arabiske medier som Aljazeera og Independent. Mennene har begge anket, og venter på dato for ny rettssak. 


Ayed Ameur (fra høyre), advokaten deres og Abdellatif Aloui utenfor den militære domstolen i Tunisia. Foto: Privat

Ameur mener de aldri har gjort noe galt, og henviser til grunnlovens kapittel 31 hvor det står at journalister har rett til å uttrykke sin mening og formidle det de mener er sannheten til offentligheten.

Dessuten mener han at de har rett på en sivil domstol. 

– Det begrunner jeg i kapittel 115 og 116 i grunnloven, som sier hva den sivile domstolen består av og hvem som har rett på å få rettssaken sin gjennomført der. 

Får støtte fra journalistorganisasjon

Mohamed Yassin Al-Jelassi, lederen for Syndicat National des Journalists Tunisiens (SNJT), fagorganisasjonen for journalister i Tunisia, mener også at loven taler for at journalister skal slippe å bli stilt for militære domstoler. 

– Alle journalister har rett til en sivil domstol. Å følge opp dette, er noe vi aktivt jobber med, opplyser han. 

Mistet jobben

Etter de kritiske ytringene deres ble både Ameur og Aloui suspendert fra jobbene sine. I dag er førstnevnte delvis tilbake i jobben som journalist, mens sistnevnte ikke har fått stillingen som parlamentariker tilbake.  

Ytringene medførte at myndighetene stengte ned TV-kanalen Ameur jobber i. Fram til saken er ferdig behandlet i domstolen, har myndighetene konfiskert alt utstyret kanalen eier. Inntil videre kringkaster de fra utlandet. 

Personer som har blitt fengslet for ytringer i Tunisia de siste årene: 

  • Yassine Ayari, parlamentsmedlem. I 2018 dømt til 3 måneder fengsel for «ærekrenkelse av hæren», etter å ha skrevet et Facebook-innlegg. Dømt i militær domstol. 
  • Emna Chargui. Seks måneders fengsel i 2020 for å ha delt en video på Facebook, som skal ha etterlignet noen vers i koranen. 
  • Wajdi Mahouechi, blogger. To års fengsel for blant annet å ha anklaget tjenestemenn for forbrytelser uten å fremlegge bevis. 
  • Mariam Bribri, aktivist. Bot og fire måneders fengsel i 2021 for å ha delt en video på Facebook, hvor politiet brutalt arresterte en mann. 
  • Ahmed Ghram. Arrestert i 2021 hjemme hos seg for å ha publisert tekster på Facebook som kritiserte regjeringen.

Kilde: Human Rights Watch