Maxence Melo Mubyazi var en av mottakerne av den internasjonale pressefrihetsprisen fra Committee to Protect Journalists. Her er han under prisutdelingen i 2019. Foto: CPJ Photos (CC BY 2.0).

Fra straffeforfulgt til prisbelønt journalist

Maxence Melo Mubyazi fra Tanzania har vært i retten 159 ganger fordi han verner om kilders identitet.
Mandag, 30 mai, 2022 - 10:25

Maxence Melo Mubyazi er grunnlegger og sjefredaktør av JamiiForums, et anerkjent østafrikansk diskusjonsforum.

Nettsiden gir personer fra hele Tanzania muligheten til å skrive leserinnlegg og kommentarer. De kan være anonym på forumet, noe som gjør det enklere å kritisere regjeringen.

Siden nettsidens start i 2006 har myndighetene i landet kjempet for å få identiteten til de personene som skriver kritisk om regjeringen på nettforumet. 

Etter press fra staten har Mubyazi blitt arrestert to ganger fordi han beskytter anonymiteten til dem som skriver på diskusjonsforumet. I tillegg har han tilbrakt 14 netter i fengsel

I 2017 hadde han vært i retten 81 ganger, og i 2018 ble JamiiForums midlertidig stengt. Da brukte regjeringen loven Electronic and Postal Communications Act 2016, som regulerer innhold på nett.

Mubyazi mener at om han hadde fulgt loven, hadde det ikke vært mulig å opprettholde brukernes anonymitet på JamiiForums. 

Kampen om pressefrihet er ikke over

Selv om den tanzanianske journalisten har vært straffeforfulgt gang på gang, har han fortsatt ikke gitt opp håpet om en bedre fremtid for mediefolk i hjemlandet. Han tror at medielovene vil bli revidert.

– Den nye presidenten Samia Hassan Suluhu oppfordrer til større ytringsfrihet blant befolkningen, sier Mubyazi. 

Vi har vært vitne til at journalister blir bortført eller forsvinner på grunn av de gamle medielovene.

Maxence Melo Mubyazi

– Det gamle regelverket, som media må forholde seg til, gjelder fortsatt. Vi jobber for å unngå at folk sensurerer seg i den offentlige debatten og på forumet, sier Mubyazi. 

Vant prestisjefylt pris for sitt arbeid

I 2019 mottok Mubyazi den internasjonale pressefrihetsprisen for å utfordre medielover. I tillegg ble prisen overrakt ham fordi han gir folk en plattform å ytre seg på. 

– Da den siste rettsaken var over i 2020, hadde jeg vært i rettssalen 159 ganger. For befolkningen i Tanzania var prisen jeg mottok et tegn på at det å stå fast ved prinsipper er viktig, selv under press fra staten, mener Mubyazi. 

En oppfordring til folk

Den prisbelønte journalisten understreker at medieutøverne har hovedansvaret for å inspirere og oppfordre befolkningen til å si sine meninger, selv om de er upoulære.

– Presidenten har uttalt at hun støtter en friere presse. Om vi ikke ser bedring i fremtiden, må mediefolk gå sammen og kjempe for at alle kan få ytre seg. På den måten vil journalisters samfunnsoppdrag styrkes, mener Mubyazi.