Flere innflytelsesrike mennesker i Katalonia skal over lang tid ha blitt overvåket. Foto: Jordi Ventura (CC BY-NC 2.0 Flickr)

Spanske journalister skal ha blitt overvåket

En rekke spanjoler skal være ofre for en stor og systematisk overvåkning gjennom programvaren Pegasus.
Tirsdag, 31 mai, 2022 - 11:40

Mer enn 200 innflytelsesrike personer i Spania kan ha blitt valgt ut som overvåkningsmål. Det kom frem etter at spionprogramvaren Pegasus, produsert av israelske NSO, ble funnet på telefonene deres.

Forskergruppen Citizen Lab ved Universitet i Toronto har nylig sluppet en ny uavhengig rapport om hendelsen, og etterforskningen deres viser blant annet at den spanske statsministeren er blitt overvåket. Rapporten antyder også at spanske myndigheter skal ha vært involvert i overvåkningen. 

Hackingen skal angivelig ha funnet sted i 2019, og NSO utnyttet svakheter i en rekke Android-telefoner. Saken ble først rapportert av The Guardian i 2020.

Begrenser pressefriheten

Citizen Lab skriver at dataovervåkningen har vært rettet mot blant annet katalanske separatister, og alt fra politikere til journalister er blitt ofre for det som er blitt omtalt som Catalan Gate. Den tidligere katalanske presidenten ble overvåket før han havnet i eksil. 


Flere telefoner er blitt overvåket. Illustrasjonsfoto: Marty Hadding (CC BY-NC 2.0 Flickr)

Under den katalanske folkeavstemningen i 2017 stemte hele 90 prosent av befolkningen for uavhengighet, men spanske domstoler bestemte at katalansk løsrivelse er i strid med Spanias nasjonale lover og grunnloven. 

Leire Iturregui Mardaras ved Universitetet i Baskerland mener det som har skjedd er urovekkende. 

Mardaras mener det er problematisk at journalistikken blir truet i en tid hvor man er avhengig av saklig distribuering av informasjon. 

 Dette har helt klart begrenset presse- og ytringsfriheten, sier hun.

Kan være bestilt fra Marokko

Selv om katalansk løsrivelse er blitt utpekt som en årsak til overvåkningen, mener Mardaras at det også kan dreie seg om diplomatiske bånd.

– Selv statsministeren blir overvåket, og det samme gjelder nyhetsmedier. Det kan ha sammenheng med at vi nå endrer vår diplomatiske relasjon til Marokko, sier hun.

El Pais har skrevet om at overvåkningen muligens har vært bestilt fra Marokko. Dette skal angivelig ha kommet frem i en datalekkasje. Blant dem som er blitt overvåket, er den spanske utenrikskorrespondenten Ignacio Cembrero. Han arbeider i Maghreb-regionen, som omfatter blant annet Vest-Sahara og Marokko.

Félix Bolaños, Spanias minister for saker vedrørende statsministeren, har derimot uttalt at angrepet skal ha vært eksternt og ikke hatt noen tilknytning den diplomatiske situasjonen med Marokko. 

– Vi vet ikke hvem det kan ha vært, men vi vil offentliggjøre det når vi vet det, sa Bolaños i et intervju på radionettverket Cadena SER.


David Fernández-García. Foto: Privat

Må bli tatt på alvor

Ifølge The New Yorker skal den aktuelle spionvaren ha blitt brukt på den britiske statsministerens kontor, og i tillegg skal både tyske, ungarske og polske myndigheter ha tatt i bruk programvaren.

I Spania har saken fått voldsom oppmerksomhet. Journalist og jurist David Fernández García, som selv er spansk, tror telefonavlytting er relativt vanlig i Spania.

– Det er en skam. Hvis Norge hadde opplevd en slik overvåkning, ville det vært en stor skandale, men i Spania tar folket det nesten som en stor selvfølge at telefoner blir avlyttet. Det er ikke store protester eller demonstrasjoner blant folket, sier han.

Fernández García er klar på at slike saker påvirker personvernet i negativ retning. 

– Alle har rett på personvern. Det er viktig at overvåkning som dette blir tatt på alvor, sier han.