Tonje Lossius Hosum er professor i psykisk helsearbeid ved Fakultet for helsevitenskap på OsloMet. Foto: Andreea Stanciu

–Alle har en psykisk helse

Mandag var verdensdagen for psykisk helse. Tonje Lossuis Hosum var en av professorene som markerte dagen med foredrag og diskusjoner rundt temaet på OsloMet.
Onsdag, 12 oktober, 2022 - 14:50

– Denne dagen er så viktig å markere og tenke på. Det er et utrolig viktig tema som berører alle, for hver og en vil oppleve noen utfordringer med psykisk helse i løpet av livet. Alle har en psykisk helse. Ved å sette dagen på dagsorden og kunne snakke åpent om det, betyr mye for hver og en, sier Lossuis Hosum.

Hun mener at vi markerer dagen fordi vi ønsker å normalisere åpenhet rundt psykisk helse. Slik blir det lavere terskel for å be om hjelp, og at folk skal tørre å snakke åpent om det.  

Dagen ble markert i mer enn 150 land for å skape oppmerksomhet om globale samfunnsutfordringer, og samtidig øke innsatsen for å støtte de som står overfor dette problemet. Alle trenger å ha noen som bryr seg, som lytter og trøster, ifløge Lossuis Hosum. 

Professoren forteller at de som har størst psykiske utfordringer i dagens samfunn er ungdommer. Ungdomsperioden er en krevende og strevsom periode. Det er mye som skal gjøres og mye man skal mestre. Det er en periode hvor man mister venner, får nye venner, eller er usikker om det som skal skje videre.

Ensomhet og utenforskap er sentrale utfordringer

Det er flere årsaker og utfordringer som gjør at mange får psykiske problemer.

–Krig og pandemi er noen av utfordringene folk generelt har måttet kjempe seg gjennom i det siste, men for ungdommer er ensomhet og utenforskap de sentrale utfordringene. Det er snakk om manglende nettverk blant ungdommer, og at de glemmer å inkludere hverandre. Det er så viktig å ha gode relasjoner som et sikkerhetsnett. Jeg håper at de unge blir flinkere på å se hverandre og bry seg, sier professoren.

Etter pandemien har det vært mye snakk om at flere sliter. Grunnen til det er fordi mange har vært alene, og folk måtte isolere seg. Hverdagen var ikke vanlig lenger, og dette satte spor hos mange.

–Noen sitter fortsatt igjen med traumer etter pandemien, og har sosial angst. Fra det å være aktiv, møte hverandre og være sammen, til å sitte bak en skjerm alene over flere måneder har vært krevende for mange, sier Tonje Hosum. Hun hevder at sammen må vi forebygge at folk isolerer seg mer. Derfor er det viktig å se, og å stå opp for hverandre.

Be om hjelp

Det er viktig å tørre å be om hjelp når ting er vanskelige. Alt fra tanker til vanskelige situasjoner. Tonje Lossuis Hosum mener fastlegen kan hjelpe i første omgang. I tillegg er det også legen som sorterer hvem som trenger videre hjelp, som for eksempel psykolog. Som ungdom kan man kontakte helseykepleier på skolen og ta en prat der. Det er viktig å få ut det man sliter med, og å være åpen om sine egne følelser.

–For en god og sunn psykisk helse tenker jeg det er viktig å leve det man selv mener er et meningsfullt liv, og leve rundt de man er glad i, sier hun.


Hala Bakri (19) er en av ungdommene som snakker åpent om temaet psykisk helse. Foto:  Andreea Stanciu

–Jeg er så glad for at universiteter og land i verden markerer denne dagen. Vi skal ikke bare ta vare på hverandre 10.oktober, men hele tiden. God psykisk helse er viktig for å kjempe gjennom dagene. Jeg håper folk blir litt mer oppmerksomme på hvor viktig det er å bry seg, sier Hala Bakri. 

Hun har selv hatt tunge tanker og slet med sin egen psykiske helse, spesielt etter å ha flyktet fra Syria til Norge.

–Alt var helt nytt. Språk, kultur, og nye regler man måtte forholde seg til. Jeg syntes det var utrolig vanskelig å integrere meg, og følte alltid at jeg ble sett annerledes på. Dagene ble tunge, og det var ikke noe positivt jeg klarte å tenke mer. Venner hadde jeg ikke heller, men heldigvis begynte ting å gå i en positiv retning til slutt. Nå trives jeg veldig godt inn i det norske samfunnet, og har gode folk rundt meg, sier jenta. 

Viktige aktører

Hala forteller at det som hjalp henne med å komme seg opp, var familien og alle de nærmeste. I tillegg begynte venner å spille en stort og viktig rolle i hennes liv. Slikt holdt de på ulike aktiviteter sammen, og dagene ble mer morsomme.

–Min anbefaling til andre ungdommer er å gjøre noe de trives med, og tilbringe tid med de man er glad i. Ikke være redd for å ta initiativet, og huske på å se, og inkludere hverandre, sier hun.