A21 jobber for å avskaffe menneskehandel. Foto: Sofie Runhovde Brændshøi

–Årets markering er viktigere enn noensinne

For 8. år på rad arrangerer A21 det globale arrangementet "Walk for freedom", og i år fokuseres det på krigen i Ukraina.
Søndag, 16 oktober, 2022 - 18:39

–Vi jobber med å avskaffe menneskehandel som er vår tids slaveri. Et aktuelt spørsmål som det fokuseres på i år er krigen i Ukraina. Vi vet fra tidligere at krig og konflikt øker sårbarheten for menneskehandel, sier fungerende daglig leder i A21, Livia Hazer.

Målet med markeringen er å oppnå at flere engasjerer seg i saken om menneskehandel gjennom å skape bevissthet hos befolkningen.

Reach, rescue, restore

–Menneskehandel ser ulikt ut i forskjellige deler av verden. Derfor jobber vi kontekstbasert, sier Livia Hazer.

Generelt jobber organisasjonen ut ifra modellen “reach, rescue, restore”, og i Norden og Skandinavia ligger fokuset på “reach”-delen. Det vil si at det er mest forebyggende arbeid som gjøres, gjennom blant annet å skrive om menneskehandel og spre kunnskap om temaet. 

–Krigen i Ukraina er nære oss rent geografisk. Det kan føre til at man ser en økning i menneskehandel i Norge og hele Europa. Årets “Walk of freedom” er derfor viktigere enn noensinne. Vi trenger at myndigheter og privatpersoner kan identifisere menneskehandel, fortsetter Hazer. 


Fungerende daglig leder i A21, Livia Hazer, er opptatt av å spre kunnskap om menneskehandel. Foto: privat. 

Sammenfallende interesser

Til stede under markeringen er Leif Tore Solberg fra Frelsesarmeen og Margrethe De los Reyes fra organisasjonen Hope for justice. Før alle de oppmøtte skal gå stille på en lang rekke og gå sammen for frihet, skal blant annet disse to delta i en paneldebatt om temaet. 

–Vi er her for å markere et fenomen i samfunnet som er skadelig. Ikke bare for de som blir utsatt, men også for hele samfunnet, sieSolberg.

Han har deltatt på markeringen før, og mener det er viktig å møte opp på arrangementer hvor man snakker om viktige temaer og deler informasjon.

Dette er De los Reyes enig i. Hun kommer fra organisasjonen Hope for justice, som i likhet med A21 jobber med å gjøre slutt på menneskehandel og slaveri.


Margrethe De los Reyes og Leif Tore Solberg er positive til markeringen. Foto: Sofie Runhovde Brændshøi 

–Det er veldig viktig å løfte fram problematikken og synliggjøre problemstillingen, fordi det er enormt mye utnyttelse av arbeidere i Norge. Det skjer overalt, og derfor er det viktig å løfte fram at det er et problem, sier hun. 

Både hun og Solberg er enige i at de ulike organisasjonene som har møtt opp har sammenfallende interesser.

–Vi håper at de som hører på blir bevisste på problematikken. Dette kan være en skjult problematikk noen ganger, men den tilhører absolutt det norske samfunnet, sier Solberg. 

Vekker for de som så på 

To av de frivillige som deltok, Anna og Håvard, er fornøyde med gjennomføringen av arrangemetet. 

–Markeringen besto ikke bare av fine ord, men det viste oss hva vi faktisk skal se etter og hva vi kan gjøre. Vi ble oppfordret til ikke å snakke for å være stemmen til de stemmeløse mens vi marsjerte. Det var veldig sterkt, sier Anna. 


Anna og Håvard har vært opptatt av slaveri hele livet. Foto: Sofie Runhovde Brændshøi

Håvard syns paneldebatten var en fin måte å få fram budskapet på.

–Det bidrar til økt kunnskap, og man fikk vite om konkrete ting man kan se etter i hverdagen, det var hovedfokuset. Jeg tror det kan bidra til økt oppmerksomhet i hverdagen, sier han.