Alle de åtte kvinnene strålte i forkant av fremvisningen. Bak fra venstre: Lisa Teige, Selma Dybvig, Ada Eide, Ingrid Marie Røine. Foran fra venstre: Emily Nerland, Mari Ørstavik, Darin Hagi, Ingrid Storrønningen. Foto: Matias Næss Lysholm
Vega scene

Oslos ferskeste regissører med førpremiere

Onsdag kveld var det duket for førpremiere på kortfilmene laget under "regiprogram for unge kvinner". Emily Nerland og de sju andre deltakerne viste fram det de hadde jobbet med det siste halvåret.
Søndag, 16 oktober, 2022 - 12:20

– Dette er et tilbud til unge regissører som trenger å øve seg, forteller Anniken Fjesme som er veileder i prosjektet. 

– Hvis du er kunstner, musiker eller sportsutøver så er det ikke så vanskelig å få øvd på det du vil holde på med. Men med film er det ganske vanskelig. Det koster mye penger, tar tid og en trenger folk. Derfor handler dette programmet om at vi tilrettelegger for øving, fortsetter hun. 


​Anniken Fjesme jobber som veileder på “regiprogram for unge kvinner”. Prosjektet er et samarbeid mellom Viken filmsenter og Mediefabrikken. Foto: Matias Næss Lysholm ​ 

Programmet startet opp i mars. Siden den gang har de hatt flere samlinger hvor deltakerne har sparret med hverandre og veilederne. De står nemlig rimelig på bar bakke kan Fjesme fortelle.

– Hver enkelt får 3000 kroner, veiledning og en som tar seg av foto. Så deltakerne gjør egentlig alt. De er regissører, produsenter og manusforfattere på sin egen film.

– Et produksjonshelvete

En av de som har deltatt i prosjektet er Emily Nerland. Filmen hennes har fått navnet “Neste stopp”. 


Emily Nerland var spent før filmen hennes skulle på lerretet. Foto: Matias Næss Lysholm

– Filmen skildrer møtet mellom en billettkontrollør og en jente som skal til å ta livet sitt. Jeg opptatt av den ikke skulle handle om selvmord, men om to mennesker som kan få en kobling selv om de møtes tilfeldig og tilsynelatende ikke har så mye med hverandre å gjøre, forteller Nerland. 

Selv om Nerland sier hun har lært mye, har prosjektet også bydd på store mengder frustrasjon.

– Det har spesielt vært en stor utfordring å være produsent selv. Jeg skal ikke lage film på t-banen igjen. Det var et produksjonshelvete.

 

Trekker frem gruppedynamikken

Både Nerland og Fjesme snakker varmt om gruppen med de åtte kvinnene. 

– Det har vært helt fantastisk å jobbe med dem. Det skjer så mye på kort tid. Det er en skikkelig bragd å gjennomføre, sier Fjesme.

Nerland stiller seg bak dette og trekker frem det kvinnelige rommet som de har kunnet jobbe i det siste halvåret.

– Det er noe spesielt med at vi sitter der åtte kvinner og to kvinnelige veiledere. Jeg sliter med å forklare det, men det er ingen konkurranse og vi bare heier så sykt på hverandre, sier Nerland smilende.


Førpremieren åpnet med alle deltakerne på scenen. Foto: Matias Næss Lysholm 

Drøm om filmskole

Nerland kan fortelle at hun nå har fått mersmak på regirollen. 

– Det har vært en skikkelig fin opplevelse. Nå føler jeg meg trygg på at jeg har lyst til å gjøre dette videre, sier Nerland og forteller samtidig at hun nå fått muligheten og tilliten til å lage film i et nytt regiprogram på Mediefabrikken. 

– Hvordan ser du nå veien videre de neste årene?

– Drømmen ville vært å komme inn på bachelor i regi på filmskolen på Lillehammer. 

Emneord: