Baren har gjort gode forberedelser med både vasking og pynting av lokalet, blant annet med en ballongbukett hvor et titall har fokuset. FOTO: Frida Tvedte Matre

Her feires tiårs-bursdag

Denne uken fyller karaokebaren Syng ved nedre Grünerløkka ti år. Det feirer de med "Syngileum" og nye arrangementer hver dag.
Søndag, 16 oktober, 2022 - 20:57

Det er ti år siden karaokebaren ved Akerselva åpnet dørene for syngeglade gjester. Nå arrangeres det festuke med flere ulike arrangementer for å feire jubileet. Karaokebingo, Åpen mikk og Syng-along-kinomaraton er noe av det baren tilbyr. Bartender Kevin Tørre Nygaard sier at det ventes mye folk. 

- I dag er det musikkbingo og studenttirsdag. Det er booka en del bord allerede, og det kommer sikkert til å komme en del folk som ikke har booka bord på forhånd også. Så jeg tror garantert at tiårs jubileum drar folk til baren. I hvert fall til helgen så er det jo mye forskjellig opplegg.

Nygaard forklarer at baren vil tilby de faste arrangementene som de vanligvis pleier å ha, men har boosta det opp et hakk denne uken. 


Det var stille før stormen før tiårs Syngileum for Syng Grünerløkka tirsdag denne uken. Her nyter en jentegjeng en siste uteservering for året utenfor karaokebaren. FOTO: Frida Tvedte Matre 

Baren er som et hjem 

Bartenderen, som har jobbet i baren i fem år, forteller at det føles godt å kunne feire tiårs jubileum, men at det samtidig ikke var en selvfølge da han startet. 

- Det er litt rart, for jeg forventet ikke at jeg skulle jobbe her så lenge. Det at baren har levd så lenge hadde jeg ikke trodd da jeg startet. Det tror jeg egentlig ingen hadde.

Nygaard sier at baren kan føles som et andre hjem. 

-  Ved å jobbe på Syng kommer man tett på hverandre, og det er kanskje litt mer personlighet innblanda i jobben som gjør at man blir mer kjent. Baren er som et hjem for flere av oss, så det er big deal at den har holdt så lenge. Det blir på en måte som at huset til familien har bursdag, svarer han. 


Sunniva Berg Hansen (t.v.) og Kevin Tørre Nygaard er bartendere ved Syng Grünerløkka. Baren kan føles som et hjem for flere av dem. FOTO: Frida Tvedte Matre.

Karaoke er et viktig ledd

Nygaard mener det er konseptet karaoke og allsang som er årsaken til at baren har holdt i så mange år, og at de nå feirer «Syngileum». 

- Jeg tror det i hovedsak er konseptet. Folk går liksom ikke lei karaoke. Det er ikke så mange andre som tilbyr karaoke i Oslo på den måten som vi gjør, med private karaokerom. Det skal ikke så mye til for å lage god stemning her, kun èn riktig låt på allsangen, så er hele baren med, fortsetter han. 


Denne pilen leder inn til de private karaokerommene som gjester kan leie av baren. FOTO: Frida Tvedte Matre

Skaper fellesskap

Karaoken har med andre ord en sentral plass på Syng, og er et viktig ledd for å skape fellesskap. 

- Du kan komme hit uansett hvem du er, for allsangen skaper et slags fellesskap. Når du kan sette på en sang med teksten foran, og alle i baren synger med, så tror jeg det får folk til å ville komme tilbake. 

Han tror fellesskapet karaoken får frem gjør at Syng kan føles tryggere enn mer klubbete steder. 

- Jeg tror også det er et tryggere sted å komme for å bare være med venner og ha det gøy. Det er ganske åpenbart at du kan være hvem du vil her, hvis man ser på stedet med tanke på fargene og musikken. 


Skiltet utenfor baren fylt av sterke farger, hjerter og stjerner speiler Syng sin sjarm. Her med info om bursdagsuken som foregår i disse dager. FOTO: Frida Tvedte Matre

På spørsmål om han kunne tenke seg ti nye år for baren, er han tydelig med svaret.

- Vi håper selvfølgelig på ti nye år. Vi vokser jo, i og med at vi nettopp har åpnet ett nytt sted. Så jeg håper at jeg kan komme hit om 30 år med mine barn, og vise dem hvor jeg har jobbet. For det å jobbe her har lært meg mye både når det gjelder å akseptere og håndtere mennesker. Jeg tror de fleste som jobber her, og kunder, ønsker ti nye år. 

Naturlig møtested 

Tirsdag ettermiddag var det stille før kveldens arrangement. En venninnegjeng var likevel tidlig ute med å få seg et bord, for å kunne nyte årets siste uteservering før solen gikk ned. De forteller at de lenge har hatt et godt forhold til baren. 


Venninnene Anna Sigaard (f.v.), Nora Hoel, Iris Leikanger og Ingalill Herstad har et langt forhold til baren. Den har vært med på å skape vennskapet mellom dem. FOTO: Frida Tvedte Matre

- Forholdet vårt til Syng startet for mange år siden, helt tilbake til da vi var studenter. Da var vi her veldig ofte. Faktisk så mye at vi begynte å joke om at noen måtte begynne å jobbe der, fordi vi likte oss så godt. Det endte med at jeg fikk jobb, noe som førte til at vi besøkte det enda oftere, sier Anna Sigaard. 

- Mye av stipendet vårt har nok gått til Syng, legger venninnen Ingalill Herstad til. 

De forteller at baren betydde noe for dem når de var studenter. 

- Det var litt sånn at da vi ikke visste hva vi skulle gjøre til kvelden, da møttes vi på Syng. Det ble rett og slett et naturlig møtested for oss fordi det var billig øl, lett å få seg bord og aktiviteter som skapte god stemning, forteller Nora Hoel.  


Innsiden av baren preges av sterke farger og et spenstig interiør. FOTO: Frida Tvedte Matre

Jentegjengen forklarer at baren har skapt vennskap mellom dem. De er enig i at Syng er det eneste stedet i Oslo de kan kalle for stambar, selv om de ikke har mulighet til å besøke stedet like ofte som før. 

- Vi er her selvfølgelig ikke like mye som da vi var yngre og studenter. Nå er vi her vel mest på sommeren, da det er Oslos beste uteservering. Det er et nydelig sommersted med plassering rett ved Akerselva. Bare det at man kan ha med hund, trekker det opp, svarer Herstad. 


Hos Syng kan gjester leie private karaokerom. Leieprisene kommer tydelig fram i neonfarger sammen med beskrivende pynt for stedet. FOTO: Frida Tvedte Matre 

Åpent for alle

Venninnene beskriver stedet nokså likt som bartenderen, og bruker ord som «åpent for alle», «avslappet» og «lavterskel». 

- Det er veldig blandede og forskjellige folk her, og fellesnevneren mellom dem er karaoke, sier Leikanger.

- Det var en av de første barene som hadde konsept med ting som slush, karaoke og geleshots. Det skaper jo god stemning mellom folk, fortsetter Sigaard. 

- Før Syng gikk man ikke så mye på karaokebar, da var det på en måte litt kleint. Men dette er noe annet, det er heller mer slik allsang man får på fest. På Syng får man sangglede selv om man er dårlig til å synge, avslutter Hoel. 


Syng har en egen bursdagsmeny for festuken. Der tilbyr de alt fra bløtkake til geleshots. FOTO: Frida Tvedte Matre