En hund og sin valp hos Gamlebyen dyreklinikk. Foto: Privat

Må bruke menneskemedisiner på dyr

For tiden er det mangel på dyremedisiner i Norge, i flere tilfeller må dyrleger bruke menneskemedisiner på dyr.
Fredag, 14 oktober, 2022 - 12:41

I Norge er det for tiden mangel på flere medikamenter, blant annet dyremedisiner. Dyrlegene må jobbe hardt for å finne alternative løsninger til pasientene sine, noe som ofte innebærer å bruke menneskemedisiner på dyrene. 

— Medisinene for mennesker og dyr inneholder ofte de samme ingrediensene. Det er heller formen de kommer i som gjør det vanskelig for oss å gi dem til dyrene, forteller dyrlege Lawrence Barton fra Gamlebyen dyreklinikk. 


Dyrlege Laurence Barton Foto: Privat

Han forklarer at dyremedisiner ofte kommer i form av tyggetabletter som er lette for dyrene å spise, mens menneskemedisinene er mer av en utfordring å få dyrene til å ville få i seg. Han mener også at det skaper mer arbeid for alle parter at reseptene som skrives ut til kundene viser seg å være utilgjengelige.

Strengere regler i Norge 

— I Norge er det vanskeligere å få medisiner for dyr godkjent enn i mange andre land, og når det er mangel på visse dyremedisiner er man nødt til å finne en løsning. 

Dyrlegene refererer ofte til utenlandsk litteratur når de bruker alternative medisiner. 

— Det har blitt gjort grundig forskning på de alternative medisinene vi nå bruker på dyrene i andre land, og vi føler oss trygge på å referere til dette når vi behandler dyrene, forklarer Barton. 

Han forteller videre at selv om de pleier å finne gode løsninger på situasjoner, er ikke behandlingen på dyrene optimal uten de egnede medisinene. 

Dosering er krevende

Klinikksjef av Petrus dyreklinikk Laxmi Melvani synes at det vanskeligste med problemet er å være sikker på at dyrene får riktig dosering. 

— Det kan være vanskelig å finne den riktige doseringen av alternative medisiner, spesielt til små hunder, forteller hun. 

Hun forteller videre at det at Norge har strenge regler rundt hvilke medikamenter som kan brukes gjør det ekstra vanskelig å finne løsninger. Hun påpeker også at selv om medisinene de bruker ikke alltid er egnet for dyr, er ikke den alternative behandlingen på noen som helst måte farlig for dyrene. 


Vetrinær og fagrådgiver i Dyrevernalliansen Helle Haukvik Foto: Privat

Kan muligens gå utover dyrevelferden

Vetrinær og fagrådgiver i Dyrealliansen Helle Hauvik er enig om at det å bruke menneskemedisiner som ersatning ofte er en god løsning, men at ikke alle medisiner har like enkel erstatning. 

— Det er synd hvis det blir langvarig mangel, og dyrlegen ikke klarer å erstatte nødvendige medisiner. Da kan det i verste fall gå utover dyrevelferden til de firbeinte. 

Hun bekrefter at mange medisiner kan erstattes med menneskemedisin, men påpeker at ikke alle medisinene har like enkel erstatning. 

— Dette gjelder for eksempel noen typer medisin mot allergi og halthet, som gis som månedtlige injeksjoner. 

Hun bekrefter at mange medisiner laget for mennesker har samme virkestoff som medisinene som brukes for dyr, men at problemet er at de ofte har en annen form eller styrke slik klinikksjef Melvani forklarte. 

 

 

Emneord: