Sara Skeie Weider er en av mange unge som har åpnet opp øynene for bruktmarkedet. FOTO: Gjendine Eidslott.

Brukt har blitt kult

I det siste har det blitt veldig populært å handle klær brukt. Spesielt unge er mer bevisste på å unngå de største klesbutikkene.
Mandag, 17 oktober, 2022 - 12:16

En undersøkelse gjort av Finn.no i 2022, viser at 50 % av nordmenn har kjøpt brukte klær. Dette er en stor økning fra tidligere år, hvor folk har vært mer kritiske til å kjøpe noe som allerede har vært brukt av andre. 

Ny holdning

Nå, i 2022, har denne holdningen forandret seg. Det har rett og slett blitt kult å kjøpe brukt. 

I bruktbutikken Fretex, i Ullevålsveien, befinner 19-åringen Sara Skeie Weider seg. Hun har lenge vært bestemt på at brukt er like bra som nytt. 

– Det er billigere og mer unikt enn å handle i de største og kjente klesbutikkene, sier Weider. 


Sara Skeie Weider fornøyd etter et besøk i bruktbutikken Fretex. FOTO: Gjendine Eidslott.


Fretex i Ullevålsveien er full av forskjellige ting i ulike farger. FOTO: Gjendine Eidslott. 


Nostalgi for mange, fargebonanza for alle. FOTO: Gjendine Eidslott. 

Ønkser å bidra 

I tillegg føler jeg at jeg er med på å bidra å minske klimaforandringene. Selv om det kanskje ikke hjelper akkurat her og nå, har jeg et håp om at etterspørselen i de store butikkene skal begynne å minske etterhvert – slik at de kan begynne å produsere mindre, sier Sara Skeie Weider. 

Gøye glass og stilige sandaler 

Weider har i løpet av de siste årene funnet sin helt egen stil. Dette takker hun blant annet Fretex for. 


Sara Skeie Weider leter alltid etter gode kvalitetsprodukter. Hun utelukker ikke at hun kan finne et par gode Levis-bukser i dag. FOTO: Gjendine Eidslott. 


Mange av dagens bruktbutikker har fokus på kvalitet. FOTO: Gjendine Eidslott. 

– Det tok en stund før jeg “turte” å gå inn i en bruktbutikk, men når jeg endelig gjorde det, var det som om en helt ny verden åpnet seg opp. Inne i Fretex sine butikker finnes det så utrolig mye forskjellig. Alt fra gøye glass til stilige sandaler. Det er rett og slett mer opplevelsesrikt å handle i bruktbutikker, sier Sara Skeie Weider. 

Billigere enn forventet  

Martina Lindberg er ansatt hos Fretex i Ullevålsveien. Hun har jobbet i butikken i tre måneder, og merker at det er spesielt mange unge som kommer innom. 


Martina Lindberg. FOTO: Gjendine Eidslott 

– Jeg tror speiselt ungdommen har blitt mer bevisste på at de må gjøre noe drastisk for å klare å ta vare på miljøet. Det er jo ungdommen som er fremtiden. Dette tror jeg er noe de selv har begynt å ta ansvar for, sier Lindberg.


Martina Lindberg synes det er spennende å gå gjennom hva som finnes i butikken. FOTO: Gjendine Eidslott. 

Lindberg merker også at folk synes det er billigere enn forventet å handle brukt. 

– Folk som kommer innom er spesielt overrasket over at de kan få kvalitetsprodukter til en god pris. Alle ønsker jo å få få så mye som mulig til lavest mulig pris. Det ligger jo litt i vår natur, ler Martina Lindberg. 

Videre forteller Lindberg at hun håper enda flere skal tørre å kjøpe brukt i framtiden. 

– Det er et så spennende marked å jobbe i! Jeg vet aldri hva som havner i butikken. Jeg håper virkelig at enda flere skal åpne opp øynene for det interessante bruktmarkedet.

Oppfordrer hverandre til å kjøpe brukt

Sara Skeie Weider har også et ønske om at flere skal begynne å handle brukt, istedenfor nytt. 

– Jeg og vennene mine prøver å oppfordre hverandre til å kjøpe klærne våre fra brutkbutikker. Vi synes rett og slett det er kulere å ha klær som “ingen andre” har.


Inngangsdøren til Fretex som med glede byr folk inn for en titt og kjøp. FOTO: Gjendine Eidslott. 

Videre forteller Weider at hun har begynt å sette mer pris på klærne sine.

– Jeg føler på mange måter at de klærne jeg nå kjøper er sjeldne. Dette gjør at jeg tar mer vare på dem. Jeg tror også at jeg bruker de klærne jeg har kjøpt brukt, mer enn klærne jeg har fra de store kleskjedene. Jeg slipper å gå rundt med den lille frykten av å kanskje møte på noen som har på akkurat det samme som meg selv, ler Sara Skeie Weider.