Gamlebyen sport og fritid har bygget flere skateanlegg på og rundt Dyvekes bru i Gamlebyen. FOTO: Thea R. Eide

Gamlebyen sport og fritid fikk årets Bylivspris

Siden 1999 har de jobbet frivillig for å bedre bylivet for unge i Gamlebyen. – Vi ønsker å skape et møtested der man kan være seg selv og bli godtatt for den man er, sier Alto Braveboy
Mandag, 17 oktober, 2022 - 11:59

Bylivsprisen ble delt ut for første gang i år, i forbindelse med 20-års jubileet til Oslo bys arktitekturpris. Vinnerne av begge prisene ble kåret på rådhuset forrige uke. Til forskjell fra arkitekturprisen, var det en folkejury som valgte ut vinneren av Bylivsprisen.

– Den er tilegnet prosjekter som ikke helt treffer kriteriene for arkitekturprisen, men som bidrar til økt byliv i hovedstaden, skriver Kjell Henning Thon i sekretariatet for Oslo bys arkitekturpris, i en e-post.

Forvandlet øde område i Gamlebyen 

Torsdag forrige uke ble det klart at det var Gamlebyen Sport og Fritid (GSF) som stakk av med seieren. GSF er en ideell organisasjon som jobber med å tilrettelegge aktivitetsarenaer for barn og unge i nærmiljøet. Ifølge Thon var begrunnelsen for prisen knyttet til disse punktene: 

“Gamlebyen Sport og Fritid ligger på et areal som eies av Jernbaneverket, og et område som lå brakk da det ble tatt i bruk for mer enn 20 år siden. Med entusiasme og tusenvis av arbeidstimer har en gruppe lokale ildsjeler omarbeidet området til en skatepark, grafittivegger, en scene og en lekeplass. Alt dette gjennom frivillighet og engasjement”. 

Glad for å få anerkjennelse

Alto Braveboy har vært en av pådriverne for nabolagsprosjektet Gamlebyen sport og fritid siden 1999. I tillegg til Bylivsprisen i 2022, var han nominert til årets Osloborger i 2020 og mottok Tippenprisen i 2021. 


Alto Braveboy i Club Ø, som er både foreningslokale, bruktbutikk og galleri. FOTO: Thea R. Eide. Thea R. Eide

– Det som er topp med disse prisene er at vi kan få litt mer åpenhet rundt de temaene vi er opptatt av. Og det handler rett og slett om hvordan folk prioriteres i byen vår, sier han

Videre sier han at de tar prisen som en anerkjennelse av at den typen byutvikling de har drevet med i nærområdet fungerer, er bra for folk og bra for samfunnet. 

– Vi ønsker å skape et trygt møtested for ungdom der man kan være den man er og bli godtatt for den man er. Ungdom er den mest sårbare gruppa og de som har tatt mest juling i det siste, sier Braveboy.  

Motvirker destruktive krefter

Han er opptatt av å støtte opp om ungdomsmiljøer som er inkluderende og tar vare på hverandre. Her mener han skatemiljøene er et positivt eksempel:

– Det er få fordommer, i tillegg til at de er veldig kreative. Når man er aktiv, har en interesse, er kreativ og nysgjerrig, og i tillegg tar vare på hverandre, så har vi lært at det motvirker destruktive krefter, sier han. 

Han trekker frem at den urbane hverdagen for ungdom innebærer mye press fra ulike kanter.

– Det handler om narkotika, rusmidler og masse kjipe ting. I tillegg er det hardt trykk fra alle mulige kommersielle industrier, med beaty products og alt det der. Vi ønsker å skape en arena hvor det er lov å ha en alternativ oppfatning av hvor mye man skal la disse tingene påvirke seg, fortsetter han.

Blitt en slags livsstil

Alto Braveboy forteller at arbeidet med å få tilgang på de “kommunale flekkene” som de etter hvert har skapt om til en rekke aktivitetstilbud i området, har vært alt annet enn lett. 

– Vi har lært mye om et ekstensivt byråkrati. Det har vært en lang og tidvis tung lærevei å komme gjennom dette. Det er ikke for hvem som helst, sier han. 

Men etter noen runder i byråkratiet på starten av 2000-tallet, gikk det bare en vei. Nå driver GSF blant annet kulturlokale, kunstatelier, kulturscene og flere skateanlegg. På spørsmål om hvordan det føles å få anerkjennelse etter å ha stått på så lenge, svarer Braveboy:

– Det føles faktisk ikke som jeg har stått på så lenge, i og med at det blir en slags livsstil. Jeg fant ganske tidlig ut at det er viktig å gjøre et eller annet nevenyttig. Jeg mener mennesker trenger å føle at de er til nytte. 

Ti finalister

De ti finalistene til Bylivsprisen ble valgt ut av rådet for byarkitektur. Vinneren ble stemt fram av Avisa Oslos lesere. Ifølge Avisa Oslo var disse de ti finalistene som kjempet om Bylivsprisen: 

  • Gamlebyen sport og fritid
  • Badstuene
  • Nydalen badeplass
  • To gateendringer (På Grønland og i Huitfeldts gate) 
  • Kiosk! og Whee!
  • Kruttverket/Kroloftet
  • Serveringsstedene langs Bjørvika
  • Oslo kommunes badeanlegg
  • De røde sykkelveiene
  • Stovnertårnet

 

 

 

 

 

Emneord: