Kristofer Doyle (26) og Nyx Bjørkan (20) ønsker at gamingmiljøet skal være for alle. Foto: Vilde Aardahl Aas

Det er ikke fokus på å vinne men å ha det gøy sammen

Hos studentforeningen OsloMet Gaming er det et stort fokus på inkludering, og mindre fokus på spilleferdigheter.
Mandag, 17 oktober, 2022 - 14:22

Hos OsloMet Gaming er det et avslappet miljø. Nestleder Nyx Bjørkan (20) ønsker ikke at det skal være et press på at man må være god for å bli med. Det handler mer om spilleglede. Selv om det alltid er noen som ønsker å ta det litt mer seriøst enn andre. 

– Det er “skumle” forventninger til ferdigheter, men man kan ikke være bedre enn man er, forklarer Bjørkan. 

Ønsker å rekruttere flere jenter 

Bjørkan forteller at hun ønsker at flere jenter skal føle seg velkomne i foreningen og gamingmiljøet. Derfor mener hun at det er viktig at jenter ser andre jenter i miljøet. Når foreningen står på stand er det viktig for de at det viser mangfoldet av medlemmer. Hun står selv ofte på stand for å gjøre andre jenter trygge i møte med foreningen. 

– Det er vanskelig å komme inn i miljøet, sier hun. 

Skytespill er en sjanger hvor Bjørkan mener det er et generelt dårlig miljø. Spesielt er det vanskelig å være jente i dette miljøet, og mange av kommentarene er rettet mot jenter. Kristofer Doyle (26) forteller at det er sjeldent de spiller de spillene hvor de har erfaring med dårlige holdninger. Foreningen har også de fleste arrangementer fysisk. Noe Doyle tenker kan gjøre det vanskeligere for personer å komme med sårende kommentarer. 


Arrangement i regi av OsloMet Gaming. Foto: Privat

Endringer i foreningen

Doyle er PR ansvarlig for OsloMet Gaming og de har opplevd en stor endring i miljøet i foreningen. De opplever at foreningen har fått flere representanter fra ulike grupper. Bjørkan legger til at det er en del skeive i foreningen. 

– Vi tåler ikke negative holdninger eller vitser rettet mot LGBT, forklarer Doyle.


OsloMet Gaming har spill til ulike plattformer, det er også mulig å spille brettspill. Foto: Privat

Selv om styret fortsatt består av flest menn, er det en dame og to ikke-binære personer i styret. I foreningen er det også flere transkvinner og ikke-binære. Doyle tenker at synliggjøring og deltakelse er viktig for å skape et godt fellesskap. 

Doyle forteller også at styret tar varslinger på alvor. De har tidligere utestengt personer for dårlig oppførsel. Selv tenker de at det kan være vanskelig for personer å varsle når de vet at styret er venner med de fleste i foreningen. De ønsker seg en anonymisert måte å varsle på slik at det kan bli enklere å håndtere slike situasjoner. 

Det blir enklere når man kjenner de man spiller med


Julie Fosskaug (25) vil ikke at hennes fritid skal bli ødelagt av sårende kommentarer. Foto: Vilde Aardahl Aas

Julie Fosskaug (25) har funnet et gamingmiljø hvor hun føler seg komfortabel. Det er viktig for henne at hun kan spille med personer som gjør aktiviteten morsom. Hun har tidligere opplevd å ikke bli tatt godt imot online på grunnlag av at hun er jente. 

– Jeg har nulltoleranse, sier hun bestemt. 

Fosskaug har opplevd at personer vil snakke med henne privat når hun spiller, men at hun fort blokker eller fjerner personen om det blir ubehagelig. Det tror hun at har vært med på å gjøre hennes opplevelse med gaming bedre. Hun unngår noen spill som Call of Duty hvor hun vet det er en del gutter som spiller, og som hun har dårlig erfaring med fra tidligere. 

– Jeg vil ikke øke inntrykket om at jenter ikke kan spille, forteller hun. 

Ofte unngår hun å spille med folk hun ikke kjenner der hun ikke har kompetanse. Fosskaug har funnet spillet Valorent hvor hun føler seg komfortabel. Valorant er et spill med stor fokus på kvinnelige gamere og kvinnelige utviklere. Fosskaug har funnet en blandet gruppe med mennesker som hun spiller med.