Paneldeltakerne gjør seg klar for å diskutere historien i dokumentaren "Veien Hjem", og dens vinkling. Fra venstre: Selma Benmalek, Mohamed Abdi, Priyangika Samanthie og Arthur Xavier Wonder Samma. Foto: Christian Fjelde Delgado Lima.

Eurosentrisme og minoriteters eierskap over egne historier

Black History Month Norway, i samarbeid med Vega Scene, avviklet en visning av dokumentaren "Veien Hjem". Arrangementet tok sted 11. oktober.
Fredag, 14 oktober, 2022 - 10:57

Visningen av «Veien Hjem» var et åpent, oppriktig og ærlig arrangement, hvor Priyangika Samanthies delte sine erfaringer med dokumentarskaping i den norske filmindustrien. I løpet av kvelden fikk publikum innblikk i hennes adopsjonsbakgrunn, og omstendigheter rundt adopsjonsprosessen, både gjennom dokumentaren, men også direkte fra hennes perspektiv. Hun deltok på arrangementet både som dokumentarens subjekt, og som paneldeltaker.

Hvordan kan vestlige dokumentarskapere klare å fortelle minoriteters riktig? Hvordan unngår de å overstyre narrativet, slik det passer det generelle publikum? Hvorfor klarer de ikke å fortelle historien sammen med minoriteter, men heller forteller om minoriteter?