Prishopp for internasjonale studenter

Forslaget til statsbudsjettet for 2023 resulterer i en dyrere utdanning for internasjonale studenter.
Søndag, 16 oktober, 2022 - 12:20

6. oktober fikk fremtidige internasjonale studenter beskjed om at oppholdet deres i Norge blir mye dyrere enn planlagt. Forslaget til neste års statsbudsjett viser at nye internasjonale studenter som kommer fra land utenfor EØS-områdene og Sveits må betale full studieavgift fra høstsemesteret 2023. Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe mener at dette er en rimelig beslutning i følge regjeringen.no

— Norske studenter må i de aller fleste tilfeller betale studieavgift for å studere i utlandet. Det er ingen grunn til at det skal være annerledes her. Norge skal framdeles være åpent for studenter fra alle land, men vi mener det er rett og rimelig at de også betaler for seg, forklarer Moe. 

Han forteller videre at han vil heller at internasjonale studenter skal bli fristet av at utdanningen de får i Norge er av høy kvalitet, istedenfor det at den er gratis. Han legger også til at forslaget sannsynligvis vil frigi både studieplasser og studentboliger for norske studenter. 


Christian Krogh, rektor på OsloMet - storbyuniversitetet Foto: Benjamin A. Ward / OsloMet

— I en tid hvor det er mange som ønsker å ta høyere utdanning, er det rett å prioritere norske studenter, forteller Borten Moe.

Et tap for fremtiden

Rektor ved OsloMet Christian Krogh er uenig i forslaget. Han mener at beslutningen om å innføre studieavgift for nye internasjonale studenter vil føre til at Norge går glipp av talenter og viktige perspektiver som universitetet pleier å få fra det internasjonale miljøet. 

— Det er viktig for OsloMet å ha alle deler av verden representert i våre klasserom. Våre fakulteter har bevisst bygget opp studieprogrammer for en mangfoldig og internasjonal studiemasse. Ved innføring av skolepenger for utenlandsk studenter utenfor EØS vil studenter og fagmiljø gå glipp av viktige perspektiver, og OsloMet og Norge går glipp av talenter. Det vil særlig gjelde studenter fra det globale sør, sier han

Forsknings- og høyere utdanningsminister har som argument at om utdanningsnivået i Norge skal klare å holde seg høyt må de begynne å finne andre inntektskilder utenom statsbudsjettet. Rektor Krogh er tvilsom til dette. 

— Innføring av studieavgifter for utenlandske studenter vil i realiteten være lite å tjene på økonomisk for OsloMet, men desto mer å tape på for fremtiden, sier Krogh. 


Bianca List, student ved OsloMet Foto: Privat

Hadde droppet Norge

Bianca List studerer journalistikk ved OsloMet via Erasmus-programmet, noe som betyr at hun ikke blir påvirket av den nye regelen. Hun mener at om hun var en av de som ble påvirket, hadde ikke hun klart å fortsette å bo i Norge. 

— Om jeg hadde måttet betalt full studieavgift hadde jeg ikke hatt sjans til å flytte til Norge, selv om jeg får stipend fra Erasmus er levekostnadene her fortsatt veldig høye. Jeg trives veldig godt i Norge, og synes det er dumt at andre som har lyst ikke får muligheten til å få den samme kjekke studieopplevelsen som jeg har fått, kun på grunn av økonomi, forklarer hun.

Hun legger til at hun synes mangfoldet på universitetet er fint, og at det er synd at dette står i fare. Hun ville gjerne sett at universitetene fortsatt å være et samlingspunkt for mennesker fra hele verden.