Ziva Engel er godt kjent for sitt gode humør blant studentene i P48. Foto: Henrik Grave Mathiesen

Dyrere studentkaffe på OsloMet

To kroner her, og to kroner der. Denis Napast går ikke lenger til kafeteriane på universitetet.
Tirsdag, 18 oktober, 2022 - 11:57

IT-studenten fra Slovenia jobber over 60 timer i uken i tillegg til sine fulltidstudier for å å få økonomien til å gå rundt.

– Man kan ikke leve utelukkende på lånekassen, og selv om jeg jobber like mye eller mer enn før må det likevel gjøres hardere prioriteringer enn tidligere. Hver gang man drar for å spise på kafeteriaen forsvinner 100 kroner, bemerker han. Hvis jeg drikker to kopper kaffe om dagen så blir det jo penger av det også.

Han har derfor valgt å tilbedere kaffen på kjøkkenbenken. Selv hvis to kroner ikke er det som får korthuset til å falle, ser han det i sammenheng med at livet som student generelt blir dyrere. Samtidig øker ikke støtten fra lånekassen.

Napast ønsker seg et system der utbetalingene fra lånekassen justeres etter inflasjon og prisvekst så studentene ikke mister kjøpekraft. Selv hvis han klarer seg greit, er han bekymret på studentenes vegne. 

– Jo mer tid vi bruker på å jobbe, jo mindre tid er det til overs for å studere, sier Napast.  


Engangskopper går utover miljøet. Foto: Arkiv

Ziva Engel driver student-kafeteriaen i P48 på Oslo Met.  

– Jeg vet at det er mange studenter som sliter med økonomien, og jobber ved siden av studiene. Mange har også ikke jobb. Sånn er det når man er student.

Hun merker også at ting blir dyrere, men kommer med råd til studenter som må telle på krona.

– Hvis du laster ned sio-appen og følger med på tilbud der kan du spare mye penger. Hvis du kjøper ti kopper kaffe og skanner i kassa med sio-appen når du betaler, blir det kun 9 kroner per kopp.

Hun har inntrykk av at mange ikke følger med på disse tilbudene i appen. Engel vil også oppfordre studentene til å ta med sin egen kopp.

– På den måten sparer du både penger og miljøet. Hun håper med dette at studentene fortsetter å komme til kafeteriaen for å få at avbrekk i en ellers hektisk hverdag, høre på musikk og slappe av litt.

Hun sier det ikke bare er fra kaffen folk får energi, men også fra musikken. 

– Jeg ser folk er slitne når de kommer inn her. Derfor er musikken er veldig viktig. Når de går ut igjen har de fått ny energi!