Tønnesen og ungdommene spiller. Foto: Oliver B. Ivanowitz.

Et nytt møtested for ungdom i bydel Østensjø

Stikkontakten er et fristed der ungdommer kan bli kjent med andre gjennom å game sammen på samme sted.
Søndag, 16 oktober, 2022 - 13:36

Stikkontakten Gamingsenter er en fersk ungdomsklubb som er gratis, og som ble opprettet i januar 2022. Der kan man møte nye mennesker og lage nye vennskap gjennom å spille sammen eller konkurrere som et lag i e-sport.

De søkte og fikk innvilget 1.350 000,-  fra Bufdir til utstyr og lokalet. Stikkontakten Gamingsenter fikk sitt første containerbygg i januar 2022, og sin andre del i mai 2022.  Senteret markedsfører seg via Instagram, Oslo kommune sine sider og nettverksmøter i bydelen.

Helt nytt tilbud


Erlend Tønnesen er Fagkonsulent i Gaming & Datakultur og leder for Stikkontakten Gamingsenter. Foto: Oliver B. Ivanowitz

– Det er rart at det ikke var noe lignende tilbud til ungdommen fra før, sier Tønnesen.


Jim Kristian Pederesn jobber som frivillig på Stikkontakten Gamingsenter . Her spiller han med ungdommene. Foto: Oliver B. Ivanowitz

Godt felleskap

Navnet “Stikkkontakten Gamingsenter” ble bestemt sammen med ungdommene, sier Tønnesen. Det var den gamle sjefen til Tønnesen som kom med ideen til navnet, og ungdommene likte det.


Jakob Storhaug Dyrhovden øver seg til en e-sport konkurranse i Apex Legends. Foto: Oliver B. Ivanowitz

– Det beste med Stikkontakten er at det er et sted jeg kan henge, og det er lett å få seg venner her. Har vært her nesten hver Mandag og Torsdag etter det åpnet. Jeg fant ut om Stikkontakten i vinterferien i 9. Klasse, Sier Dyrhovden


Jakob Storhaug Dyrhovden spiller Apex Legends. Foto: Oliver B. Ivanowitz

Jakob Storhaug Dyrhovden og Ammar Warsame liker felleskapet som er hos Stikkontakten Gamingsenter, og de liker denne måten å bli kjent med nye på fordi de allerede har en felles interesse. Det er noe av grunnen for at Dyrhovden synes at det er lett å få seg venner her.

Tønnesen sier det er mange datainteresserte unge som ikke interesserer seg for tradisjonelle aktiviteter som for eksempel sport, og som ikke føler seg hjemme på tradisjonelle fritidsklubber. Han bestemte seg da for at de også skulle få et tilbud, siden han skjønte at det ville være en etterspørsel etter det. Han sier også at de nå kan sosialiseres på en plattform de allerede er trygge på, nemlig gaming. 

– Jeg påpeker også at det ikke var noe særlig etterspørsel for et slikt tilbud før Stikkontakten Gamingsenter ble opprettet, fordi man ikke kan ha en etterspørsel etter noe hvis man ikke vet at det er mulig å få et slikt tilbud, sier Tønnesen. 


Ammar Warsame tar seg en kort tur ut før han går inn igjen og øver seg til e-sport konkurransen i Apex Legends. Foto: Oliver B. Ivanowitz

– Det jeg liker best med Stikkontakten er at det er et sted der jeg ikke er alene, jeg har alltid noen å spille med. Jeg fikk vite om Stikkontakten da vi møtte  på Tønnesen på Oppsal, og han fortalte om et nytt gamingsenter for ungdommer, sier Warsame.


Ammar Warsame spiller Apex Legends. Foto: Oliver B. Ivanowitz

 


Stikkontakten Gamingsenter bygger et nytt livestreamrom. De maler veggen grønn for å kunne få en permanent greenscreen. Foto: Oliver B. Ivanowitz.

Tønnesen sier at han er opptatt av å ha et fysisk og digitalt miljø der de har en Discord server som heter “Bydel Østensjø”, hvor de kan snakke og chatte med ungdommer som spiller hjemmefra. Målet deres når streamingrommet er ferdig, er at ungdommene kan få prøve seg på å streame. Når de streamer på Stikkontakten Gamingsenter bruker de et opptakssystem som heter “OBS” der de har et webkamera på toppen av en boks som viser lokalet og hva de spiller.


Stikkontakten Gamingsenter bruker opptakssystemet “OBS” for å kunne filme skjermen og streame. Foto: Oliver B. Ivanowitz

Et tilbud for ungdommen

Stikkontakten Gamingsenter er et tilbud for alle, sier Tønnesen. Han sier at om du kommer for å bare spille med venner eller være med i e-sport konkurranser, så er du hjertelig velkommen. Stikkontakten Ungdom har 13-18 år som målgruppe, mens Stikkontakten Junior har fra 5-7nde klasse, men det er de som er i ungdomskolealder som er der mest. Stikkontakten har nå 10 gamingstasjoner, 1 ps5, 2 gaming laptops og 1 streamingrom. Stikkontakten Gamingsenter har et aktivt e-sport lag i CS:GO som konkurrerer i Telia ligaen. 


To gutter spiller Fifa på PS5, og snakker høyt med hverandre. Foto: Oliver B. Ivanowitz


En av gaming Pc -ene som man kan spille på hos stikkontakten. Det er counter - strike: Global Offensiv som blir spilt. Foto: Oliver B. Ivanowitz