Ingri Buer har en variert arbeidshverdag hos Oslo Badstuforening. Foto: Sofie Runhovde Brændshøi

Ingri har en deltidsjobb utenom det vanlige

Oslo badstuforening har åpnet nye badstuer på Rådhuskaia, og har planer om å utvide mer. Badstumester Ingri Buer er en av dem som får være med på reisen.
Lørdag, 15 oktober, 2022 - 08:10

–Det er den beste deltidsjobben jeg noen gang har hatt, sier badstumester Ingri Buer hos Oslo badstuforening. 

Hun er en av de ansatte i foreningen, og jobber med å drifte badstuene. Nå har de badstuer på fem ulike lokasjoner, men planen er å utvide enda mer. 

Fint sosialt nettverk 

Ingri har jobbet som badstumester i et år, og den viktigste arbeidsoppgaven hun har, er å ta vare på både gjestene og badstuene. 

– Det er utrolig hyggelig på jobb. Hyggelige kolleger, og hyggelige gjester. Gjestene får ofte god energi av å ta badstu, og det smitter over på oss, sier hun.

Hun synes det beste med jobben er å få tilbringe tid sammen med de fine kollegene. I tillegg forteller Ingri at de har mange hyggelige stamgjester, som bidrar til å lage god stemning. 


Solveig Evjen er en av de andre badstumesterne hos Oslo badstuforening. Foto: Sofie Runhovde Brændshøi 


I tillegg til Sukkerbiten, har Oslo badstuforening etablert seg på Bademaschinen på Langkaia. Foto: Sofie Runhovde Brændshøi

Badstu til folket

Generalsekretær i Oslo badstuforening, Ragna Marie Fjeld, forteller at foreningen har gått fra å være en hobbyforening til å bli populær og stor. Det krever flere ansatte. 

– Nå har vi 32 ansatte, og de fleste er badstumestre. De passer på badstuene og sørger for at de er varme og rene hele tiden, sier hun. 

Siden oppstarten i 2016 har interessen bare gått en vei - oppover. Så langt i år har foreningen hatt 120 000 besøkende, og det er fullt hele tiden. 

– Vår visjon er badstu til folket. Det er så mange som vil ta badstu at vi trenger flere badstuer. Det er fint å ha badstu i nabolaget, og noen av lokasjonene vi har tenkt på er for eksempel Sognsvann, langs Akerselva og Hvervenbukta, fortsetter Fjeld. 


Generalsekretær utenfor Sukkerbitens nyeste badstu, Albatrossen. Foto: Ellinor Hopen

Blir kvitt barrierer

– Badstufolk er ålreite folk. Hos oss kommer unge som gamle, pensjonister, stortingspolitikere, arbeidsløse og alle andre. Når man møtes på badstua, blir man kvitt barrierer og man møtes på like fot, sier generalsekretær Fjeld.

En av de som har tatt turen når Journalen besøker badstuene på Sukkebiten, er Minttu Backman. Hun er finsk, men har bodd i Norge i et år.


Minttu synes noe av det beste med å ta badstu er at det er fredfullt. Foto: Sofie Runhovde Brændshøi

– Dette er den tredje uka jeg tar badstu. I Finland er det enda vanligere enn her, men jeg har ikke gjort det så mye før. Planen er å ta det en gang i uka, som en ny hobby. Jeg syns det er veldig deilig å gjøre om morgenen, og folkene her er veldig hyggelige, sier Backman.


Jarl Eivind Aspen har også tatt turen til Sukkerbiten for et forfriskende bad. Foto: Sofie Runhovde Brændshøi


Badstumestrene Solveig Evjen og Dario Fariello må gjøre i stand badstuene før det kommer nye gjester. Foto: Sofie Runhovde Brændshøi

Kø klokken 7

Generalsekretær Fjeld forteller at det pleier å være kø utenfor badstuene på Sukkerbiten fra klokken 7 om morgenen. Det er færrest gjester midt på dagen, før det tar seg opp igjen på ettermiddagen. Omtrent 20% av de besøkende er turister. 


Amerikanske Wesley er på Norgesbesøk hos mamma Laura. Foto: Sofie Runhovde Brændshøi

– Det er færrest folk her rundt klokken 12, men det betyr ikke at det er tomt, sier generalsekretær Fjeld. 

Badstumester Ingri forteller at noe av det hun liker minst med jobben er når det er helt fullt. Da blir det hektisk for badstumestrene, og mye må gjøres.

– Når det er masse gjester, vasking og vedbøring kan det bli ganske heftig. Men jeg er glad i å fyre, bære ved og være ute, så det går fint, sier Ingri. 


Malin Åkesson Skålholt synes vannet er litt kjølig. Foto: Sofie Runhovde Brændshøi


Olof Åkesson er utålmodig etter å bade selv om vannet er kaldt. Foto: Sofie Runhovde Brændshøi