Schola Cantorum og Barokkanerne i skjønn harmoni under Oslo Early´s avslutningskonsert. Foto: Ida Sofie Aagaard Bredholt

En musikalsk tidsreise

Søndag kveld samlet folk seg for å se og høre den siste konserten under årets Oslo Early-festival.
Lørdag, 22 oktober, 2022 - 15:12

– Det var et ærefullt oppdrag, sier orgelsolist Christian Kjos.

Siden 2016 har Oslo Early vært Oslos festival for tidligmusikk, hvor publikum over flere dager får lytte seg gjennom Europas tidlige historie. Årets festival kunne by på kjente og ukjente stykker fra barokken, og på den måten ta publikum igjennom Europas konflikter, kamper, tap og seiere på 16- og 1700-tallet.

Festivalen ble avsluttet med «Kroning, bryllup og seier»; en avslutningskonsert med utdrag fra Georg Friedrich Händels verk. Barokkanerne og Schola Cantorum fylte Universitetets aula med tidligmusikk, ledet av det musikalske talentet Kati Debretzeni.

Hektisk festivaluke

Det har vært en travel uke siden festivalens start på onsdag. Mange timer går til øving og fremførelser, og de fleste av instrumentalistene gjør dette prosjektet som frilansere.

– Mange av kollegaene mine har hatt mye å gjøre denne uka, forteller Anna Carlsen.

Hun spiller barokkcello for Barokkanerne, som ifølge sin hjemmeside er grunnpilarene i oppbyggingen av det norske tidligmusikkmiljøet. En del av ensemblet ankom Oslo tidligere samme dag som avslutningskonserten, etter en tur til Helsinki hvor de hadde konsert på lørdag.


Det var mange som tok turen til aulaen på Universitetet i Oslo søndag kveld. Foto: Ida Sofie Aagaard Bredholt 


Konsentrerte fiolinister løftet frem tidligmusikken. Foto: Ida Sofie Aagaard Bredholt 

Samstemt gjeng

Sammen med kammerkoret Schola Cantorum, fremførte Barokkanerne en konsert til stående applaus fra publikum. Koret er blant landets fremste kammerkor, og vant norgesmesterskapet i korsang i 2021.

Før dagens konsert hadde koret og orkesteret hatt to fulle dager med forberedelser til kveldens konsert. Med på laget hadde de også Kati Debretzeni på fiolin, kunstnerisk ledelse og den britiske barytonen Dingle Yandell.


Dirigent Debretzeni(t.h) ledet koret og orkesteret trygt gjennom barokk-stykkene. Foto: Ida Sofie Aagaard Bredholt

En sammensetning av favorittkomponistens verk

Det er kveldens orgelsolist, Christian Kjos, som har satt sammen det som skulle bli Oslo Earlys avslutningskonsert.

Han har brukt det som i utgangspunktet er ett stykke, skrevet av Kjos sin favorittkomponist, Händel, og tatt ut og satt sammen ulike utdrag. Kjos forteller at han ønsket å få frem alle delene av orkesteret.