VÅT UKE I OSLO: På torsdag var Oslo fullt av folk med paraplyer og regnjakker. Foto: Hannah Luna Egeland Micalsen

Endelig regn!

Vi går inn i en regnfull uke i Oslo. – Dette er bra for vannmagasinene, forteller Ingrid Berntsen ved Metrologisk institutt.
Fredag, 14 oktober, 2022 - 11:21

Sør- og Østlandet har vært det tørreste på 26 år, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Den usedvanlig sparsomme mengden nedbør har ført til lav grunnvannstand, samt lavere vanntilsig i elver og vannmagasiner enn normalt. Vannmagasinene er viktig for jevn produksjon av vannkraft.

Metrolog er fornøyd

Ingrid Bentsen ved Metrologisk institutt er glad for at det regner.

– Et variert vær er bra for både planter og natur, men også for vannmagasinene, forteller hun.

Hun forteller at vi kan vente oss et vekslende vær i Oslo, med større nedbørsmengder på torsdag, fredag og lørdag. Hun forklarer at mengdene nedbør ikke er nok til å forårsake oversvømmelse inne i byen, men at regnmengden er nødvendig for vannmagasinene.


Vått: På lørdag er det meldt 17 mm med regn. Foto: Yr 

Uenige


KLARE FOR UKEN: Nina Mellem Wiig (t.v) og Monika Strapor har gjort klar regnjakken og paraply. Foto: Hannah Luna Egeland Micalsen

Nina Mellem Wiig er i likhet med Berntsen fornøyd med at regnet har kommet.

– Jeg synes det er fint at det regner! smiler hun. Wiig forteller hun synes regnet bidrar til bedre luft og lukt. I tillegg påpeker hun at det er fint at vannmagasinene fylles opp. Hun forteller at strømprisene har vært en påkjenning for mange den siste tiden, og håper på at regnet kan gjøre strømmen billigere. 

Venninnen Monika Stapor er ikke helt enig. Hun trives best i varmt sommervær, og syes høsten kan bli kald, trist og litt for våt.

Skal mye regn til

Det skal riktignok mye regn til før vannmagasinene er fulle. Hydrolog og avdelingsdirektør i Norges vassdrags- og energidirektorat, Hege Hisdal, forteller i en pressemelding til NVE at det må regne mye for å ta igjen nedbørsunderskuddet.

– Ved utgangen av uke 35 hadde Sør-Norge et nedbørunderskudd på 320 millimeter. For å ta igjen for det tørre året må det regne cirka dobbelt så mye som vanlig frem til snøen legger seg, sier Hisdal.

 

Emneord: 
Tags: