Mira Foss på scenen under onsdagens improvisasjonsforestilling. Her er hun utfordret til å danse en "gresshoppedans". FOTO: Mia Størksen

Fra workshop til forestilling

Onsdag 12.oktober ble det som på hver onsdag, holdt improworkshop og forestilling på Det andre teateret. Her blir folk utfordret til å presse seg selv til det ytterste.
Mandag, 17 oktober, 2022 - 10:03

Det andre teateret har helt siden sin åpning i 2011 holdt ukentlige improvisasjon workshops, hvor hvem som helst kan komme å delta. Hvem som leder workshopen går på rullering i ensemblet, denne onsdagen var det Andreas Skjellum Tønnesland (33) som holdt workshopen.  


Folk er ivrige til å være med på forestillingen FOTO: Mia Størksen.

Måtte utfordres til å rekke opp hånden

Etter Improworkshoppen velger lederen ut omtrent 12 stykker fra de som har deltatt til å være med på forestillingen Micetro. En av de 12 utvalgte ble Mira Foss (31). Foss har deltatt på workshoppen helt siden like før korona. Hun lovet da seg selv at hun en dag skulle tørre å delta på forestillingen. Ikke lenge før hun hadde bygget opp motet slo pandemien inn, siden det har hun ikke turt å delta før i kveld. 

– Sist onsdag gikk jeg til teatersjefen og sa at han måtte utfordre meg til å rekke opp hånden, selv om jeg sier jeg ikke tør, forteller Foss.


Mira Foss før Micetro forestilling. – Jeg har gått den siste uken og vært forberedt på at jeg skal opp på scenen og drite meg ut. Det er jo litt derfor man er her og, sier hun. FOTO: Mia Størksen.

En gyllen mulighet til å rekruttere

– Det er få andre teatre som har workshop bare en time før forestilling. At jeg som har drevet med improvisasjon i over ti år, skal spille mot en som spiller for første gang i dag, kan jo potensielt bli en kunstnerisk fet ting, sier Tønnesland.

Tønnesland forteller også at all kultur har hatt en slags dupp i publikumantall etter koronapandemien. Han sier også at han opplever at folk er litt mer tilbakeholdende, spesielt på nye ting. Han forklarer at det dermed er vanskeligere enn før å starte opp noe helt nytt, og få det til å gli. 


Andreas Skjellum Tønnesland begynte med improvisasjon i 2010 på Chateu Neuf. Tønnesland har studert på teaterhøyskolen og vært en del av ensemblet i Det andre teateret helt siden starten i 2011. Foto: Mia Størksen.


Det andre teateret har helt siden sin åpning i 2011 holdt improworkshops. FOTO: Mia Størksen​


Mira tar scenen under arrangementet. – Jeg har egentlig bare tatt opp improvisasjon som en slags “voksenlek” i min seriøse hverdag. FOTO: Mia Størksen.


Foss røk dessverre ut av konkurransen etter første runde. – Jeg fikk beskjed av teatersjefen at jeg skulle være med, ryke ut med en gang, og at det skal gjøre vondt. FOTO: Mia Størksen.


Foss lettet etter forestilling. FOTO: Mia Størksen

– Nå kan det jo bare gå oppover 

– Jeg synes egentlig det var deiligere å være oppe foran publikum enn på workshopen. Det skumle er at man aner ikke hva som kommer, og sånn er jo impro. Og jeg fikk jo minst poeng i historien. Men nå har jeg gjort det, så jeg tror det er litt sånn apatisk fordi jeg ikke visste hvordan det var. Men nå skal jeg komme tilbake og kjenne på enda større følelser, og drite meg enda mer ut, forteller Foss med et stolt smil.

Foss forteller også at hun nå kommer til å tørre å være med på flere onsdager fremover.