Dominika Miklar forteller om det femte kapitlet i boken Evigheten. Hun snakker om inspirasjonen og ideene bak figurene som ble brukt for å fortelle historien. Foto: Misha Galinsky

Evigheten - boken om følelser, utfordringer og kampen mot seg selv

Fredag 14. oktober kunne man bli med på boklanseringen av Evigheten, skrevet av Dominika Miklar og publisert av Sirkel Forlag. Lanseringen tok sted på Skeiv Verden sine lokaler i Torggata som alle kunne delta på.
Søndag, 16 oktober, 2022 - 10:42

Til tross for at boken ble gitt ut i 2021 ble den ikke lansert før oktober 2022 på grunn av mange utfordringer knyttet til coronaviruset. Nå står Dominika klar for å presentere Evigheten ordentlig for første gang. Åshild Kolås, som er redaktør i Sirkel Forlag starter med å snakke om det tette samarbeidet de hadde sammen med Dominika, og motivasjonen hennes som virkelig skiller henne fra mange andre bokforfattere og illustratører.  

– Hun har stått på hele veien og jobbet hardt for å få ut boken sin. Ikke minst har hun vært en aktiv deltaker i forfattermiljøet vi har i Sirkel Forlag etter at boken ble publisert, sier Kolås. 

Etter det tar Dominika for seg ett og ett kapittel i boken og forteller om hovedtemaet og inspirasjonen bak hver av dem. Hele boken handler om livet hennes i virkeligheten og utfordringene hun måtte gå gjennom, som både ungdom og voksen. Evigheten er en tegneseriebok fullstendig illustrert og skrevet av Dominika, den har i tillegg flere QR koder som gir leseren muligheten til å få opp bilder, videoer, eller musikk som ble laget av henne og er knyttet til forskjellige livshendelser. 

Depresjon og veien til et bedre sted

– Når jeg startet å skrive denne boken var livet veldig vanskelig. Mye av negativiteten var knyttet til at faren min døde, noe som gjorde et stort inntrykk på meg, særlig når han var den jeg hadde best forhold til. Samtidig motiverte denne hendelsen meg til å starte på dette prosjektet og ga meg muligheten til å føle på kreativiteten. Nå kunne jeg skrive om og tegne alt jeg så rundt meg, og endelig koble fra de hverdagslige utfordringene, sier Miklar. 

Boken fungerte som en distraksjon og ga en mulighet til å strukturere hverdagen slik at man har et mål å jobbe mot hver dag. Dette hjelper veldig med å sette fokuset på en ting samtidig som at man klarer å åpne opp og fortelle om utfordringene sine, forteller forfatteren under lanseringen. Evigheten tar for seg temaer som depresjon, angst, religion, frykt og seksuell legning. Boken forteller om hvordan Dominika kommer seg gjennom disse utfordringene og tar kontroll over livet sitt tilbake fra udyret, som er en av hoved skurkene i historien. En viktig organisasjon som har vært med henne på reisen er Skeiv Verden, de er et trygt miljø for skeive mennesker med minoritetsbakgrunn hvor Dominika ble med for flere år siden. Det er en av grunnene for at stedet til å holde presentasjonen ble Skeiv Verden sine lokaler. 

Setter viktig eksempel for unge forfattere


Åshild Kolås er redaktøren i Sirkel Forlag. Foto: Misha Galinsky

Sirkel Forlag ble starter i 2016 av Kolås som et samvirkeforetak og har siden hatt et mål om å hjelpe unge forfattere med å få til sitt første publikasjon. 

– Vi hjelper til med redigering og har et godt forfattermiljø hvor man får mulighet til å samarbeide med andre. Uansett sjanger og antall kopier prøver vi alltid å støtte forfattere som har gode planer og spennende manuser, sier redaktøren i forlaget. 

Sirkel Forlag har blant annet publisert boken Libiyakrigen tidligere som har fått mange positive anmeldelser. Dominika er en av de forfattere som har jobbet hardest under corona pandemien for å publisere den andre boken sin, første i forlaget. Det setter et godt eksempel for andre forfattere på hvordan en skal overkomme problemene som oppstår på veien for å nå det endelige målet, ifølge Kolås.

Emneord: