Cecilie Kopperud fra Escape Travel viser frem severdigheter langs ruta.

Første elvecruise på 80 år

Etter mye byråkratisk jobb er det endelig mulig for turister å reise mellom India og Bangladesh med skip.
Torsdag, 13 oktober, 2022 - 14:38

Onsdag kveld holdt historiker og journalist, Torbjørn Færøyvik, foredrag på nye Deichmann. Temaet var et av hans favorittland, nemlig India. Og før foredraget fikk Escape Travel muligheten til å presentere en ny tur de har jobbet med over lengre tid, fra Kolkata i India, til Dhaka i Bangladesh, helt uten bruk av verken vei eller jernbane.

«I 1920-1930 årene tok jernbanen helt over, og erstattet de tidligere passasjerrutene på Sør-Asias mange elver. Derfor har det vært mye jobb med å få på plass de gamle elverutene,» forteller Arjun Sinsinwar fra Antara, samarbeidspartner av Escape.

Britisk India

En av de andre grunnene til at det ikke har vært cruise her på 80 år, er det anspente forholdet mellom India og Bangladesh. Hvor majoriteten i India er hinduer, mens majoriteten i Bangladesh er muslimer.

«Tidligere har jo disse to landene vært under samme styre. Både under Mogul-riket (1526-1857), men også under Britisk India (1858-1947).

Men da Britisk India gikk i oppløsning i 1947 ble Pakistan et eget land, bestående av dagens Pakistan i vest, og dagens Bangladesh i øst. Og i midten, landet vi i dag kjenner som India. 

Grensen mellom India og Bangladesh ble da et faktum. Og siden lokalbefolkningen for det meste hadde begynt å bruke jernbane og andre transportmidler, ble det ikke arbeidet for å få på plass en avtale, som gjorde det mulig å krysse landegrensen med skip. Heller ikke for eventyrlystne turister.

Det har også vært massiv arbeidsinnvandring fra Bangladesh til India, som ikke akkuart har gjort forholdet bedre. Kvaliteten på livet i India er røft, men bedre enn for mange i Bangladesh. Nå har India satt opp et digert gjerde med store lyskastere for å holde folk fra Bangladesh unna,» forklarer Torbjørn.


Torbjørn Færøyvik, forfatter og historiker. Bilde hentet fra Cappelen.

Elvecruiset

Escape Travel har holdt på i mange år med alle slags type turer. Alt fra musikkreiser og safari, til singelreiser.

«Det eneste vi holder oss unna er vel charterturer til Spania,» ler Cecilie Kopperud, avdelingsleder for cruise og elvecruise i Escape.

På turen skal de seile forbi mange historiske kolonibygnigner fra det britiske imperiet. Gjennom verdens største mangroveskog i Ganges deltaet. Og med den aller største konsentrasjonen av tigere i verden, er det også små muligheter for å få øye på det.

Turen vil gå regelmessig, med første avgang i mars 2023.