Kim Andre Nikolaisen er medlem og arrangør i HerSpace-organisasjonen. Foto: Andreea Stanciu

Gjenbruk er mer populært enn noen gang

Lørdag arrangerte HerSpace et gjenbruksmarked, hvor folk som kom innom ble møtt med kaker og god mat. -Interessen for å delta på slike markeder i dag er mye større, sier arrangør Kim Andre Nikolaisen.
Torsdag, 13 oktober, 2022 - 23:51

Flere selgere har levert klær og utstyr til HerSpace-markedet som ble holdt på lørdag i Oslo. Arrangørene forventet et stort antall kjøpere og gjester, noe som altså skjedde.

– Vi er veldig takknemlige for at det er så mange som ønsket å komme. Mange som er engasjerte og positive til slike markeder har vi merket i det siste. Det er bare positivt, for målet er å integrere flere, spesielt ungdommer, sier arrangør av bruktmarkedet, Kim Andre Nikolaisen.

HerSpace er et inkluderende felleskap der deres oppdrag er å skape en mangfoldig og inkluderende verden. Ifølge Nikolaisen oppnår de dette gjennom diverse programmer og aktiviteter som retter seg mot faglig utvikling og nettverksbygging, kreativitet og sosialt samvær.

Integrerer ungdom

– Vi har valgt å holde et slik arrangement fordi vi har sett en økning blant ungdommer som interesserer seg for gjenbruk. Vi har lyst til at dette skal fortsette. Selvfølgelig er det fortsatt deler som er kresne og ikke ønsker å kjøpe inn klær som er “second-hand”, men det er det jobben vår er. Å prøve å vise at klær som har blitt brukt før er like fine og kvalitetsfulle, sier han.

Lite kunnskap om klesproduksjon

Nikolaisen mener det er viktig at folk forstår hvordan klær blir laget.

– Klærne kommer ikke bare ut av fabrikken, sydd av maskiner. De er ofte sydd av fattige mennesker som får lite betalt, ikke minst av barn. Jeg tror ikke alle har oppdaget gjenbruksverdenen og hvor godt den egentlig fungerer. Ved å gjøre folk oppmerksomme på klærnes produksjon, vil kanskje flere forstå hvor viktig det egentlig er med gjenbruk, konstaterer han.


Marius Ionut (20) er en av ungdommene på gjenbruksmarkedet. Foto: Andreea Stanciu

En av de besøkende, Marius Ionut, ser ikke noe problem med å kjøpe, eller ha på seg klær som har blitt brukt før.

– Det er så gøy at slike markeder blir holdt. Jeg liker å kjøpe gjenbruk, for man finner ofte mange flere fine og unike antrekk som ikke alle har, deler Ionut. 

Flere bør bli flinkere

Ungdommen håper på at flere på hans alder blir flinkere til å kjøpe seg gjenbruk. Klærne i butikken er dyre, og for ungdom som ønsker å spare er bruktbutikker geniale, ifølge han.

– Dette er ikke bare bra for miljøet, men det er også et bra sparetiltak, sier Marius. 

Når det kommer til vennemiljøet hans forteller Ionut at det ikke er så mange som snakker om slike butikker eller klær, dessverre.

– Det er noen som fortsatt har en tanke om at det er flaut å kjøpe klær fra gjenbruksbutikk, mens noen andre synes det er helt greit.

Ionut sier at selv om gjenbruk har blitt mer populært enn før, ønsker han at det skal bli enda mer vanlig og mer normalisert. 

Emneord: