Halloween trenger ikke å være skremmende dyrt

Gjenbruk er en trend som også påvirker Halloween.
Mandag, 17 oktober, 2022 - 20:25

 

Studentene Anna Horn-Nøverdal (23) og Sanne Arendal (23) har allerede begynt å tenke på Halloween, men de er opptatt av at de ikke skal legge så mye i det. Arendal har en plan for kostymet sitt. De er begge positive til å låne og handle brukt. 

– Jeg har farget en bukse jeg har fått av en venninne, forteller Arendal.

Horn-Nøverdal er ikke så engasjert over Halloween, men hun har tenkt til å finne noe enkelt som ikke koster for mye. For henne er det også aktuelt å låne av andre. Hun har tidligere år brukt appen Tise for å kjøpe et brukt kostyme. 


Anna Horn-Nøverdal (23) og Sanne Arendal (23) har funnet enkle løsninger til årets kostyme. Foto: Vilde Aardahl Aas

Produkter som varer

Birgitte Glette (38) er butikksjef for Fretex Arkivet som ligger i Universitetsgata. Butikken ble for et år siden gjort om til Fretex Arkivet, et nytt konsept som skal gjøre det lettere for folk å velge brukt fremfor nytt. 

– Vi ønsker å ha fokus på produkter av kvalitet som vil vare, sier Glette.

I Fretex Arkivet gir de fortsatt veileding til folk som kommer innom på utkikk etter klær de kan bruke som en del av et kostyme. Hun ønsker at folk kjøper produkter som de kan bruke på nytt igjen, og ikke bare for anledningen Halloween. Hun bruker en kul svart kjole som et eksempel på et plagg som kan brukes til Halloween, men som også kan bli med på veien videre. 

– Vi vil gå bort ifra ideen om at Fretex er en kostymebutikk, forklarer Glette. 

Glette forteller at de er inne i en høysesong generelt, men at Fretex Arkivet ikke fronter Halloween som de andre butikkene gjør. I andre Fretex-butikker har de gjerne en fokusperiode rettet mot Halloween hvor de fronter kostymer og har egne utstillinger. I Fretex Arkivet selger de ikke lenger kostymer i form av de som blir solgt i kostymebutikker. 


Birgitte Glette (38) sorterer høstens klesplagg. Foto:Vilde Aardahl Aas

Nære studentene

Rett ved OsloMet Pilestredet ligger gjenbruksbutikken Galleri Normisjon. Kirstin Rottingsnes som jobber i butikken frivillig forteller at det ofte er studenter innom, på utkikk etter ulike produkter, både klær og møbler. Butikken er drevet av frivillige og alle produktene de får inn er donasjoner. Rottingnes forteller at det er mange studenter fra OsloMet innom og at de synes det er veldig hyggelig. De prøver å bistå studentene med hjelp der det trengs. 

– Vi prøver å skille ut det som er gull, sier Rottingsnes. 

Rottingsnes forteller at de har et fokus på å ha realistiske priser på varene sine. Ofte en tredjedel av det produktet opprinnelig kostet. Selv om Rottingsnes ikke har lagt merke til at kunder er innom for å handle kostymer, har hun merket at flere studenter handler klær med mye stoff. Noe hun tenker kan være fordi de syr de om.