OSI Quidditch spiller gompe-rumpeldunk, altså rumpeldunk for mennesker uten magiske evner. FOTO: Anna Isabella Lazaga Helgadottir.

Hardtrening før Rumpeldunk-NM

OSI Quidditch forbereder seg til helgens norgesmesterskap i Rumpeldunk.
Lørdag, 15 oktober, 2022 - 13:48

På lørdag 15. oktober avholdes norgesmesterskap i rumpeldunk. Dette finner sted på Bryn Kunstgress fra kl. 09. OSI Quidditch er et av idrettslagene som skal delta, og de trener i høstmørket på Blindern i håp om å vinne. 

Gompesport

– Det er seks lag som skal konkurrere på NM, og de kommer fra NTNUI, OSI, Sagene og Katta. I tillegg kommer spillere fra andre lag i Norge som ikke har nok spillere til å sende et helt lag, blant annet fra Bergen, forteller Jakob Lenz som er assistenttrener for OSI Quidditch.

Rumpeldunk, eller quidditch som det heter på engelsk, er en lagsport fra Harry Potter-bøkene som går ut på å få flest poeng ved å score mål eller å fange gullsnoppen som flyr rundt på banen mens spillerne flyr på sopelimer. Spillet har blitt tilpasset til gomper, som i Harry Potter-universet betyr mennesker uten magiske evner. Her løper de med sopelimer i stedet for å fly, og gullsnoppen er erstattet med en person kledd i gult med en hale som skal fanges av speideren på et av lagene. Når gullsnoppen er tatt, er spillet over. Det er også tre jagere, en keeper og to knakkere på hvert lag. Rumpeldunk kan beskrives som en blanding av rugby, håndball og kanonball, og er en kontaktsport. 

Inkluderende idrett

– Det er et lite idrettsmiljø, men det er mangfoldig og inkluderende. Det er en av få idretter som har lag med blandede kjønn. Mange av medlemmene har ikke drevet med sport før de ble studenter og prøvde seg på quidditch, men de finner et godt miljø og gode venner her. Mange blir også flinke og går videre til veteranlaget på Sagene, sier Lenz.

Lenz er også spiller for landslaget og Sagene IF Quidditch, veteranlaget i Oslo. Han har drevet med sporten siden 2015, og har erfaring som spiller på både nasjonalt og internasjonalt nivå. I tillegg er han masterstudent i Health Economics på UIO. 

Alexander Menzel er et av de nyeste medlemmene i klubben, og han er spent på sitt første norgesmesterskap. Han skal spille som knakker på laget Vikings ettersom OSIs lag blir delt i to fordi de er så mange spillere. Det andre laget deres heter Valkyries. Til vanlig studerer han sosialt arbeid på OsloMet. 

– Da jeg så laget på foreningsdagene på OsloMet, skjønte jeg med en gang at jeg ville være med. Jeg har tidligere drevet med amerikansk fotball, så jeg visste at jeg kom til å like dette, sier Menzel. 

Forfatteren bak de syv Harry Potter-bøkene har tidligere vært i mediestorm etter å ha markert støtte til den transkjønn-kritiske forskeren Maya Forstater på sosiale medier. Mange i rumpeldunk-miljøet tar avstand fra uttalelsene hennes, men mange synes også at “kanselleringen” av Rowling er verre enn uttalelsene hennes. 

–  Det må være lov å gjøre feil. Jeg liker ikke “cancel culture”, sier Menzel.

Lenz forteller at The International Quidditch Association (IQA) byttet navnet til sporten til “quadball” blant annet for å distansere seg fra Rowlings uttalelser. I tillegg byttet de navn ettersom navnet “quidditch” er varemerkebeskyttet av Warner Bros. Pictures.

Emneord: