Ruth Jane Rossevatn (26) illustrerer hvordan man skal klippe en sau. Foto: Fredrik Ouren Jostad

Her klippes sauen på Majorstuen

Det er stor mangel på norsk kvalitetsull. Torsdag 13. oktober fikk seks sauer ny sveis under ulldagen på Majorstuen arrangert av Norilia og Norsk Industri.
Fredag, 14 oktober, 2022 - 13:30

Hvert år arrangeres ulldagen hos Næringslivets hus på Majorstuen av Norilia og Norsk Industri. Her møtes aktører fra hele næringskjeden for ull, alt fra bønder til forskere til industriaktører. Ulldagen blir sett på som en viktig dag for bransjen, da dette er en bransje som møter store utfordringer.


Kari Rømcke, bransjesjef i Norsk Industri mener ulldagen er viktig for næringskjeden. Foto: Fredrik Ouren Jostad

Viktig dag for ullindustrien

–Ulldagen er viktig, fordi den samler hele verdikjeden. Alt fra de som produserer, til forskning, bønder og saueklippere. Vi som jobber i bransjen er også opptatt av tilgangen på norsk kvalitetsull, det er enormt stor etterspørsel hos bedrifter som har lyst til å produsere varer av ull, sier Rømcke til Journalen.

Videre forteller hun at det ikke er nok sauebønder her i landet til at dette går rundt, derfor må det også tas grep på den politiske fronten innenfor bransjen.

–Vi ønsker å gjøre folk både i og utenfor bransjen, samt politikere, oppmerksomme på hvor viktig norsk ull er for industrien. Dersom det blir færre bønder, saueklippere og industriaktører, og det ikke gjøres noe med inntektene til bøndene, går det utover hele bransjen, sier Rømcke.

Klipper 10 000 sauer i året

For å vise hvordan saueklipping foregår i praksis, inviterte arrangøren inn saueklipper og bonde, Ruth Jane Rossevatn som demonstrerte hvordan man skal klippe en sau. 


Her blir sauen klipt med saueklippemaskin. Foto: Fredrik Ouren Jostad

Når man skal klippe en sau, er det viktig å ha gode sko med flat såle. Selv har hun sko laget av ull med en flat såle.

–Det er viktig med gode sko når man skal stå bøyd mye av tiden, samtidig som man håndterer sauen som klippes, sier Rossevatn. 

Hva kreves for å bli en god saueklipper?

–Mengdetrening, øvelse gjør mester. Jeg startet med saueklipping i 2017, og siden det har jeg trolig klipt opp mot 30 000 sauer. Det siste året har jeg klipt 10 000, og det meste jeg har klippet på en dag er 276, sier hun på scenen.


Sauene venter i hengeren på ny sveis. Foto: Fredrik Ouren Jostad

På under ett kvarter er alle sauene klipt, og alt av ull sorteres i sekker. Her sorterer man etter hvor på sauens kropp man har klipt, da det er forskjellig kvalitet på ullen ettersom hvor den befinner seg på sauen.


Her står sauene nyklipte på hengeren, klare for å dra hjem igjen. Foto: Fredrik Ouren Jostad

Den fine ullen blir brukt til å produsere mye forskjellig, biolog Anna Blix forteller under foredraget at saueull har blitt brukt som ressurs siden vikingtiden, der vikingene brukte den flotte ullen til å lage seil på vikingskipene sine. 


Sauens ull blir brukt til å lage flotte vintersko. Foto: Fredrik Ouren Jostad

Innenfor den norske industrien lages det både gensere, jakker, vintersko, tepper og masse mer. De ulike bedriftene hadde utstilling av produktene sine laget av ull.

Trenden er nødt til å snu

Etter saueklippingen holdt Arnstein Digernes, sjef for Rauma Ullvarefabrikk et foredrag om tilgang på norsk ull, der han forklarte at fremtiden ser mørk ut, dersom vi ikke får snudd dagens situasjon.


Arnstein Digernes, sjef for Rauma Ullvarefabrikk forteller om utfordringer i ullindustrien. Foto: Fredrik Ouren Jostad

–Dersom trenden vi har sett de siste årene, med en stadig nedgang i tilgang på norsk kvalitetsull fortsetter, er vi nødt til å importere ull fra andre siden av kloden. Skal man ta hensyn til miljøet, er ikke dette tilstrekkelig, sier en bestemt Digernes fra scenen.