Her er Arif og Fridrik Høyer på Deichman Stovner for å ha en samtale om Arif sin musikk og karriere. FOTO: Isolde Albriktsen

Hør på teksten: Arif Nassor Salum i samtale med Fredrik Høyer

Hør på teksten er en samling av tre arrangementer hvor kjente rap og hiphop artister møter på tre lokalbibliotek i Deichman familien for å ha en samtale om deres musikk. 13. Oktober var rapperen Arif Nassor Salum på Deichman Stovner, og hadde en samtale med spoken word poet Fredrik Høyer.
Tirsdag, 18 oktober, 2022 - 12:33

Hør på teksten er et samarbeid arrangement i regi av litteraturhuset og tre lokale Deichman biblioteker. Det skal arrangeres tre forskjellige arrangementer i “Hør på teksten”-serien. På hver av disse tre arrangementene holdes det en samtale mellom en rapper eller en hip hop artist og en annen person, og her på Deichman Stovner kommer kultur favoritten Arif Nassor Salum, bedre kjent som kun Arif og spoken word poet Fredrik Høyer. 

Forventer en ærlig og leken dialog

Daniel Røkholt (30) er prosjektleder på Litteraturhuset. Han har også ansvar for en del prosjekter og formidlingsprosjekter og samarbeid med andre institusjoner og hør på teksten er et av disse samarbeidene. 

– Dette er spennende for det er en utvidelse av det de fleste tenker på som litteratur. Vi ser på tekstene til disse rapperne som en veldig tilstedeværende form for litteratur og ikke minst en populær form for litteratur. 

Hvorfor valgte dere Arif Nassor Salum og Fredrik Høyer til å holde denne dialogen på Deichman stovner?

– Arif er et kjempe navn i Norge i dag, og det sier seg selv hvorfor vi ville ha han til å komme for å snakke om musikken sin.  

Han forklarer at Fredrik Høyer har fulgt Arif og hans karriere over lang tid. 

– Høyer er både og har som slam poet, dramatiker, musiker og alt mulig annet som Fredrik er har han et spesielt blikk for tekstskriving og tekst fremføring.

Hvilken forventning har dere til arrangementet?

– Hvor mange som kommer er vanskelig å si. Post covid arrangementer er vanskelige å vite hvor mange det er som faktisk kommer i forhold til hvor mange som har trykket skal på Facebook siden. 

Målgruppen for arrangementet er unge voksne og ungdommer, da kan det også bli vanskeligere å estimere hvor mange det er som vil møte opp, da den generasjonen ikke er de mest aktive til å trykke skal på facebook-arrangementer. 

– Dette er jo også en helt ny scene for oss, og hvordan de gjør til her på Stovner kan være helt forskjellig fra hvordan vi gjør ting på litteraturhuset. Men utover dette så forventer vi en ærlig og leken dialog mellom to mennesker som liker tekst, avslutter Røkholt med. 

En nedpå samtale

Forventningene til Daniel Røkholt må ha blitt innfridd. Dialogen mellom Arif og Høyer ble en avslappet, ekte, og gøyal samtale. De to går gjennom Arifs musikk karriere helt fra start, snakker om måten han produserer tekst og hvilke mål han har for fremtiden.

Rundt 20 personer møtte opp, og av disse var det personer i mange aldersgrupper; Både barn, unge-voksne og godt voksne. Responsen fra publikum var god, det var latter og en god applaus til slutt. 

Har fulgt Arifs karriere over lang tid

I et intervju med journalen etter samtalen mellom de to var ferdig og publikum hadde dratt, fortalte Høyer om hans forhold til Arif sin musikk. 

Kan du fortelle litt om hvem du er og hva du driver med?

– Jeg driver med spoken word poesi, hvor jeg opptrer med mine egne dikt og tekster. På siden jobber jeg også mye med teater og skriver teaterstykker. Jeg både lager poesi og teaterstykker om i samme tekstuniverset, tematikken handler mye om den norske identiteten og det norske språket; hvordan de to veves inn i hverandre. Jeg er opptatt av samfunnsspørsmål og kontakt mellom mennesker. Her er teater et fantastisk sted, hvor man kan møtes og lage noe sammen. 

Hvilket forhold har du til Arif og hans musikk

– Jeg er veldig hiphop interessert, noe som jeg har vært hele livet. Jeg ser på Arif som en av landets betydeligste rappere som har beveget hele musikken videre. Det var kult å høre om prosessen hans rundt alt, når det kommer til musikken hans.